Twaalfde editie 1000 km voor Kom op tegen Kanker levert 5.912.516 euro op voor kankeronderzoek

Twaalfde editie 1000 km voor Kom op tegen Kanker levert 5.912.516 euro op voor kankeronderzoek

1070 teams trapten samen tegen kanker

De info in dit persbericht staat onder embargo tot zondag 21 mei 19u. 

Mechelen, 21 mei 2023 – De twaalfde editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker brengt 5.912.516 euro op. Dat wordt vanavond tijdens het slotfeest op de Grote Markt in Mechelen bekendgemaakt. Het geld gaat naar klinisch onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor kankerpatiënten én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. 

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Wat hebben we genoten van deze prachtige twaalfde editie van de 1000 km. Zonder de enorme inzet van onze fietsers en vrijwilligers was dit niet mogelijk. Het waren vier dagen bomvol solidariteit en warmte. Een gigantische dankjewel aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen. We geven kankeronderzoek weer een mooie duw in de rug.’ 

De 1000 km is zowel een fysieke als een financiële uitdaging. Fietsers tonen ermee dat ze solidair zijn met kankerpatiënten, die tijdens en na hun behandeling ook met heel wat uitdagingen geconfronteerd worden. Elk team heeft een verhaal en een persoonlijke motivatie, maar trapt mee voor een gezamenlijk doel: meer kankeronderzoek mogelijk maken zodat er op een dag geen geliefden meer sterven aan kanker. Door deze verbondenheid is de 1000 km veel meer dan een sportevenement. 

Een nationaal, internationaal en zilveren peloton 

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker bestond dit jaar uit nationale pelotons, een internationaal peloton en een zilveren peloton. 

In de nationale pelotons kwamen 1023 teams aan de start. Zij zamelden elk minstens 5.500 euro startgeld in. Vier dagen lang fietsten ze van Mechelen naar een middagstad en weer terug. De middagsteden waren dit jaar Heusden-Zolder, Stabroek, Waregem en De Pinte. Ine Beyen, Geert De Vlieger en Margaux Bogaert waren de meters en peter van de nationale pelotons. 

Het internationale peloton bestond uit 47 fietsers. Zij fietsten vanuit Rennes in Frankrijk naar Mechelen. Elke dag een rit van 250 km. Zij zamelden minstens 6.000 euro startgeld in. Vandaag passeerden ze ook middagstad De Pinte en kwamen ze ’s avonds na vier dagen fietsen in Mechelen aan. Meter Goedele Wachters en peter Bart Schols loodsten het internationale peloton naar de finish. 

Gloednieuw was het zilveren peloton. Dat werd gevormd door bewoners en medewerkers van vier woonzorgcentra (WZC Den Olm in Bonheiden, WZC Oleyck in Landen, WZC Bosbeekhof in Sint-Katelijne-Waver en Sint-Franciscus Deinze), samen met hun familieleden. Het zilveren peloton maalde van 15 tot en met 17 mei kilometers op hometrainers, duofietsen en motomeds.  

Daarnaast veilde Radio 2 op donderdag 18 mei unieke kledingstukken van bekende Vlamingen met de sms-actie ‘Peter Van de Veiling’. Zo vielen er onder andere schoenen van Natalia, de hoed van Gustaph en een jas van Tom Waes te winnen.

De twaalfde editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker levert zo het bedrag van 5.912.516 euro op voor kankeronderzoek. De inzamelacties van het zilveren peloton lopen nog en sommige fietsteams zamelden meer in dan het verplichte startgeld, waardoor dit bedrag de komende weken nog zal oplopen. 

Samen trappen voor kankeronderzoek   

Met de 1000 km zamelt Kom op tegen Kanker geld in voor kankeronderzoek. De rode draad is dat het om onderzoek gaat dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. Bijvoorbeeld omdat er niet meteen een effect is op de verkoop (zoals bij onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën door het aanpassen van de frequentie en/of intensiteit van de bestraling, waarvoor niet direct nieuwe toestellen nodig zijn). Of bij onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers, waar het aantal patiënten vaak te klein is om commercieel interessant te zijn.   

Hoe zit de 1000 km in elkaar?   

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker is een fietsvierdaagse die gereden wordt tijdens het hemelvaartweekend, dit jaar van donderdag 18 mei tot en met zondag 21 mei. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, dus twee etappes per dag. Elke ochtend fietsen de pelotons vanuit Mechelen naar een middagstad, en in de namiddag fietsen ze terug naar Mechelen.  

Telkens rijdt één lid van het team een rit. Vormt men een team op z’n eentje, dan rijdt men de acht ritten en dus de volledige 1000 km. Bestaat het team uit meerdere fietsers, dan verdelen zij de etappes onder elkaar. Een team bestaat uit maximum acht fietsers. De fietser kiest om aan te sluiten bij het peloton waarvan de gemiddelde snelheid hem/haar het beste ligt: 24km/u, 27km/u en 30km/u. De sportieve organisatie is in handen van Flanders Classic.   

De 1000 km volgend jaar 

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker vindt volgend jaar opnieuw plaats tijdens het hemelvaartweekend van 9 tot en met 12 mei 2024. Inschrijven kan vanaf 7 juni 2023 via de1000km.be

Foto's

Worden vanmiddag toegevoegd.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer info kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker
Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiĆ«nten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeĆÆnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE