Recordeditie 1000 km voor Kom op tegen Kanker: 1251 teams, bijna 7 miljoen euro voor kankeronderzoek  

De info in dit persbericht staat onder embargo tot 12 mei 2024 - 19u.

Mechelen, 12 mei 2024 – De dertiende editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker brak alle records. De actie bracht maar liefst 1251 fietsteams aan de start en leverde zo het indrukwekkende bedrag van 6.925.500 euro op, een miljoen meer dan vorig jaar. Dat maakt de organisatie vanavond bekend tijdens het slotfeest op de Grote Markt in Mechelen. Het geld gaat naar kankeronderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor kankerpatiënten en waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie.  

David Vansteenbrugge, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, blikt tevreden terug op het voorbije hemelvaartweekend:

‘We kunnen bijna zeven miljoen euro investeren in broodnodig onderzoek, een waanzinnig bedrag en een absoluut record. Nooit eerder namen er zoveel teams deel aan de 1000 km. Het bewijst vooral hoe gebeten de Vlaming is om kankeronderzoek een duwtje in de rug te geven en zo de strijd tegen kanker te versnellen. Ongelooflijk hard bedankt aan elke onvermoeibare fietser, vrijwilliger en supporter. Jullie maken écht het verschil.’ 

De 1000 km is niet alleen een actie waarmee geld wordt opgehaald om in te zetten in de strijd tegen kanker. Er is tijdens het event ook veel aandacht voor kanker en wat dat met je doet.

‘Achter elk fietsteam schuilt een verhaal, een naam waarvoor wordt gefietst. Op de fiets komen die gesprekken los tussen de deelnemers’, legt David uit. ‘Iedereen is hier met een reden. We hebben allemaal hetzelfde doel. De 1000 km is veel meer dan een sportieve uitdaging, het is pure verbondenheid, vier dagen lang.’ 

Een nationaal en internationaal peloton 

In de nationale pelotons kwamen 1161 teams aan de start. Zij zamelden elk minstens 5.500 euro startgeld in. Vier dagen lang fietsten ze van Mechelen naar een middagstad en weer terug. De middagsteden waren dit jaar Glabbeek, Aalst, Pelt en Oostkamp. Goedele Wachters, Geert De Vlieger, Jeroom Snelders en Eva De Roo waren de meters en peters van de nationale pelotons. Ook Margaux Bogaert van Radio 2 was opnieuw van de partij. Zowel in aanloop naar als tijdens de vierdaagse ging ze op zoek naar verhalen uit de pelotons en bracht ze verslag uit. 

Het internationale peloton bestond uit 90 fietsers. Zij fietsten vanuit Nancy in Frankrijk naar Mechelen. Elke dag een rit van 250 km. Zij zamelden minstens 6.000 euro startgeld in. Vandaag passeerden ze ook middagstad Oostkamp en kwamen ze ’s avonds na vier dagen fietsen in Mechelen aan. Peter Bram Verbruggen loodste het internationaal peloton naar de finish. 

De dertiende editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker levert zo het recordbedrag van 6.925.500 euro op voor kankeronderzoek. Sommige fietsteams zamelden meer in dan het verplichte startgeld, waardoor dit bedrag de komende weken nog zal oplopen. Vorig jaar kwamen er 1070 teams aan de start en werd 5.912.516 euro bij elkaar gefietst. 

Samen trappen voor kankeronderzoek ​ ​ ​ 

Met de 1000 km zamelt Kom op tegen Kanker geld in voor kankeronderzoek. Een commissie van (ex-)patiënten en hun naasten beslist mee welk onderzoeken precies financiering krijgen. De rode draad is dat het om onderzoek gaat dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. Bijvoorbeeld omdat er niet meteen een effect is op de verkoop (zoals bij onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën door het aanpassen van de frequentie en/of intensiteit van de bestraling, waarvoor niet direct nieuwe toestellen nodig zijn). Of bij onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers, waar het aantal patiënten vaak te klein is om commercieel interessant te zijn. Kom op tegen Kanker investeert het geld ook in internationale samenwerkingen. Door de krachten te bundelen met andere landen kunnen we zo op vlak van zeldzame of complexe kankers grote stappen zetten. ​ 

Hoe zit de 1000 km in elkaar? ​ ​ ​ 

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker is een fietsvierdaagse die gereden wordt tijdens het hemelvaartweekend, dit jaar van donderdag 18 mei tot en met zondag 21 mei. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, dus twee etappes per dag. Elke ochtend fietsen de pelotons vanuit Mechelen naar een middagstad, en in de namiddag fietsen ze terug naar Mechelen. ​ ​ 

Telkens rijdt één lid van het team een rit. Vormt men een team op z’n eentje, dan rijdt men de acht ritten en dus de volledige 1000 km. Bestaat het team uit meerdere fietsers, dan verdelen zij de etappes onder elkaar. Een team bestaat uit maximum acht fietsers. De fietser kiest om aan te sluiten bij het peloton waarvan de gemiddelde snelheid hem/haar het beste ligt: 24km/u, 27km/u en 30km/u. De sportieve organisatie is in handen van Flanders Classic. 

Kom op tegen Kanker kan bij elke editie van de 1000 km ook rekenen op honderden eventvrijwilligers, die onder andere helpen bij de bevoorrading, registratie of bagagestand. Tijdens het slotfeest in Mechelen werd dit jaar een nieuwe herdenkingsmunt voorgesteld die een eerbetoon is aan organisaties zoals Kom op tegen Kanker en al zijn vrijwilligers die dagelijks het voortouw nemen in de strijd tegen kanker. De munt ter waarde van 2 euro staat in het teken van de strijd tegen kanker en is symbool voor bewustwording en solidariteit rond de ziekte.

De 1000 km volgend jaar 

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker vindt volgend jaar opnieuw plaats tijdens het hemelvaartweekend. Inschrijven kan vanaf donderdag 23 mei 2024 via de1000km.be. 

Sfeerbeelden

Gebruik je een van onze foto's? Vermeld dan de fantastische fotograaf Digitalclickx bij het beeld. Dank je.

Foto's vertrek en aankomst Mechelen

 

Foto's middagsteden

Foto's van middagstad Oostkamp worden later toegevoegd.

Foto's meters en peters


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Neem contact op met