Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker pakt uit met onlineverkoop

Voor het eerst in 25 jaar geen verkoop aan supermarkten, aan deuren of op pleinen

Brussel, 31 augustus 2020 - Het Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker zal er deze editie anders uitzien. Door de coronacrisis zullen vrijwilligers voor het eerst in 25 jaar niet aan de deur komen of aan supermarkten en op pleinen staan om azalea’s te verkopen ten voordele van de strijd tegen kanker. Kom op tegen Kanker gaat van 1 tot 20 september voluit voor een onlineverkoop van de plantjes op plantjesweekend.be. ‘Geen Plantjesweekend zoals iedereen het kent, maar we laten de kankerpatiënt niet in de kou staan. Bestel een plantje online en steun mensen met kanker en hun naasten’.

Geen traditioneel Plantjesweekend dit jaar, met verkoop door duizenden vrijwilligers aan supermarkten, huis-aan-huis of op markten. Kom op tegen Kanker had zich nochtans onder andere met mondmaskers en handgels voorbereid om de verkoop veilig te organiseren. Maar door de recente coronacijfers besliste de organisatie om de actie toch niet in haar gekende vorm te laten doorgaan. Bovendien werd een traditionele verkoop door de geldende veiligheidsmaatregelen onmogelijk. Kom op tegen Kanker gooide het roer om en gaat nu – voor het eerst in 25 jaar – voluit voor een onlineverkoop.

Algemeen directeur Marc Michils licht toe waarom Kom op tegen Kanker het Plantjesweekend niet gewoon afblaast:

‘De zorg voor mensen met kanker en hun families mag niet achteruitgaan, want kanker stopt niet. Ook niet in tijden van COVID-19. Daarom is het Plantjesweekend meer dan ooit nodig. We lassen het niet af, maar we zochten en vonden een oplossing: iedereen kan online een plantje kopen en de strijd tegen kanker steunen.’

De vrijwilligers blijven ook in de online editie een cruciale rol spelen. Ze zullen niet te zien zijn in straten en op pleinen, maar ze bemannen wel honderden afhaalpunten verspreid over Vlaanderen.

‘Om alle plantjes te verkopen zijn onze vrijwilligers onmisbaar. Je treft ze dit jaar niet aan na je winkelbezoek, maar wel aan de meer dan 300 afhaalpunten in je regio. Door je online gekochte plantje op te pikken bij een afhaalpunt, hou je toch dat warme, menselijke contact dat ons Plantjesweekend zo typeert’, aldus Michils.

Hoe werkt de onlineverkoop?

Een plantje afhalen of laten leveren

Tussen 1 en 20 september kun je via plantjesweekend.be een of meerdere azalea’s (7 euro per stuk) bestellen en betalen. Na aankoop haal je het plantje op bij een afhaalpunt van vrijwilligers in je buurt, bij een Aveve-winkel of laat je je plantjes leveren tegen betaling. Kom op tegen Kanker moedigt aan om bij vrienden en familie te vragen wie een plantje wil en een gezamenlijke bestelling te plaatsen. Zo kunnen de leveringskost en de ecologische voetafdruk worden beperkt.

Een plantje wegschenken aan een zorgverlener

Je kunt er dit jaar ook voor kiezen om een azalea weg te schenken aan de helden van de zorg. Je selecteert de optie op plantjesweekend.be en Kom op tegen Kanker zorgt ervoor dat de plantjes bij de zorgverleners in de ziekenhuizen terechtkomen.

Opbrengst naar steun- en zorginitiatieven

Een plantje kost 7 euro. Met de opbrengst van de plantjesverkoop kan Kom op tegen Kanker kankerpatiënten en hun naasten ondersteuning bieden in de vorm van een luisterend oor, activiteiten op maat, lotgenotencontact, informatie, praktische hulp of financiële steun.

Vorig jaar werden in totaal 339.310 azalea’s verkocht, goed voor een recordopbrengst van 2.375.170 euro. Kom op tegen Kanker verwacht dat de opbrengst deze editie lager zal liggen, maar de organisatie hoopt toch op vele gulle kopers te kunnen rekenen. Frank Deboosere, campagneleider van Kom op tegen Kanker:

‘Onze azalea’s staan zoals elk jaar klaar. Ze verkopen in straten en op pleinen kan nu niet, maar we bieden ze online aan. Steun Kom op tegen Kanker ook dit jaar door een plantje te bestellen op plantjesweekend.be en geef zo elke kankerpatiënt de zorg die hij verdient. Want elk plantje helpt een handje.’

Beeldmateriaal


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Contact