Pakje sigaretten vanaf 1 januari bijna 25 % duurder: Kom op tegen Kanker reageert enthousiast

Pakje sigaretten vanaf 1 januari bijna 25 % duurder: Kom op tegen Kanker reageert enthousiast

‘We willen onze jongeren beschermen en geen nieuwe generatie rokers kweken’

Brussel, 24 oktober 2023 – Kom op tegen Kanker reageert positief op de maatregelen die de minister Vandenbroucke vandaag aankondigde om tabaksgebruik te verminderen. Zo zal een pakje sigaretten vanaf 1 januari 2024 ongeveer 2 euro duurder worden. Een belangrijke stap, want een prijsverhoging is de meest effectieve maatregel om het aantal rokers terug te dringen en om ervoor te zorgen dat jongeren nooit beginnen met roken. Iets waar Kom op tegen Kanker al jarenlang hevig voor pleit.

Roken is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak van kanker. Bijna 90 % van de blijvende rokers is daar als jongere mee begonnen. Kom op tegen Kanker roept dan ook al jarenlang op om de jeugd te beschermen tegen een tabaks- en nicotineverslaving. Want wie nooit begint met roken, hoeft er ook niet mee te stoppen. De kostprijs van sigaretten blijkt een belangrijke drempel, zowel voor jongeren als voor mensen die al jarenlang roken. Daarom is Kom op tegen Kanker erg blij met de aangekondigde accijnsverhoging op tabaksproducten.

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Een jaar geleden deden we nog een oproep om de accijnzen fors te verhogen. Niemand twijfelt aan het gezondheidseffect hiervan. We zijn dit blijven bepleiten bij ministers Van Peteghem en Vandenbroucke en zijn zeer blij dat zij daadkracht hebben tonen en onze vraag voor een fikse prijsverhoging omzetten in effectief beleid. Tijdens deze legislatuur is de prijs van een pakje sigaretten gestegen van 6,8 euro naar zo’n 10,8 euro. Erg belangrijk, want prijsverhogingen zijn de meest effectieve maatregel om het aantal rokers terug te dringen en jongeren van de sigaret te houden. Hen beschermen tegen de tabaksindustrie is onze absolute prioriteit.’

Ook andere maatregelen om roken te ontmoedigen

Naast een substantiële prijsverhoging, zorgt de aankondiging van een strenger beleid op e-sigaretten, een vermindering van het aantal verkooppunten, een uitstalverbod en strengere controles op verkoop en reclame met mogelijkheid tot sluiting ook dat we dichter bij een samenleving komen waarin niemand meer sterft aan de gevolgen van roken.

Voldoende ondersteuning voor rokers die willen stoppen

Kom op tegen Kanker is blij met de maatregelen, maar beseft dat stoppen met roken erg moeilijk is. Het is een hardnekkige verslaving. Daarom juicht de organisatie toe dat er ook extra inspanningen worden gedaan om voldoende ondersteuning te voorzien voor mensen die willen stoppen met roken.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker
Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE