Overleg tussen Kom op tegen Kanker en Assuralia leidt tot resultaat: recht om vergeten te worden voortaan ook voor verzekering gewaarborgd inkomen

Verankering in de wet noodzakelijke volgende stap

Brussel, 9 februari 2021 - Kom op tegen Kanker is tevreden met de nieuwe gedragscode van Assuralia (de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen), die het recht om vergeten te worden vanaf februari 2022 uitbreidt naar de verzekering gewaarborgd inkomen. Wie kankervrij is, moet zich 10 jaar na de behandeling dus probleemloos en zonder extra kosten kunnen verzekeren tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid. 

Verzekeraars mogen in de toekomst bij het afsluiten van een verzekering gewaarborgd inkomen niet langer rekening houden met de medische voorgeschiedenis van kankerpatiënten als de behandeling meer dan tien jaar achter de rug is. Verschillende getuigenissen tonen aan dat dit tot op heden wel anders is. Veel ex-kankerpatiënten krijgen geen toegang tot de verzekering gewaarborgd inkomen of moeten torenhoge premies betalen. Het is ontzettend pijnlijk en onrechtvaardig dat wie ‘genezen verklaard’ wordt door z’n arts, dat voor verzekeraars vaak nog niet is. Kom op tegen Kanker kaartte de problematiek vorig jaar in de pers aan en ging met Assuralia in overleg. Wim Geluykens, onderzoeker-jurist, reageert dan ook blij dat die gesprekken tot resultaat hebben geleid:

‘Wie de pech heeft kanker (gehad) te hebben, mag daar financieel niet de dupe van worden. Daarom juichen we de beslissing van Assuralia toe om het recht om vergeten te worden uit te breiden naar de verzekering gewaarborgd inkomen. We roepen de regering nu op om de volgende stap te zetten en de uitbreiding ook te verankeren in de wet. Dat is de manier om voor specifieke tumoren kortere termijnen vast te leggen dan de algemene termijn van tien jaar.’ 

België is zo het eerste land waar het recht om vergeten te worden ook zal gelden voor inkomensverzekeringen. Nog tot februari 2022 geldt het recht alleen bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering. 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Contact