Lichtpuntjes tegen Kanker: VRT en Kom op tegen Kanker lanceren nieuwe editie

Dinsdag 30 januari 2024 - Op donderdag 1 februari geven Kom op tegen Kanker en VRT het startshot voor de nieuwe editie van de Lichtpuntjes-campagne.

Momenteel leven in Vlaanderen 337.733 mensen met kanker. Zij kregen hun diagnose tussen 2002 en 2021. In 2021 kregen in ons land 74.998 mensen kanker. Dat zijn gemiddeld 205 mensen per dag, 8 mensen per uur die te horen krijgen dat ze aan kanker lijden. Daarom roepen Kom op tegen Kanker en VRT heel Vlaanderen op om een lampion te kopen en een lichtpuntje te laten schijnen voor iemand die gemist wordt of steun kan gebruiken. Want lichtpuntjes bieden hoop, warmte, steun en troost. De opbrengst van deze actie gaat naar Kom op tegen Kanker.

Daarnaast brengt VRT 1 in de krokusvakantie het dagelijkse programma Lichtpuntjes tegen Kanker dat aandacht aan de actie en de ziekte besteedt. Siska Schoeters luistert naar verhalen van mensen met kanker en hun omgeving. Ook op Radio2 vind je de Lichtpuntjes bij Margaux Bogaert. Daarnaast is iedereen welkom in De Schorre in Boom om een eigen lichtpuntje te branden.

Koop jouw Lichtpuntje en steun Kom op tegen Kanker

Iedereen kan deelnemen aan de campagne Lichtpuntjes tegen Kanker: vanaf donderdag 1 tot en met vrijdag 16 februari kun je via lichtpuntjestegenkanker.be een lichtpuntje kopen en opdragen aan iemand die wordt gemist of steun kan gebruiken. Alle lichtpuntjes worden samengelegd in De Schorre in Boom en vormen zo Het Grootste Lichtpunt tegen Kanker.

Je bepaalt zelf hoeveel je voor een lichtpuntje betaalt, met een minimum van 10 euro. Je kunt ook samenleggen met vrienden, familie of collega’s of meedoen als bedrijf. Bij een aankoop vanaf 40 euro krijg je een gepersonaliseerde postkaart thuis opgestuurd. Achter elke lampion zit een persoonlijk verhaal en bijdrage. Met de opbrengst van de verkoop kan Kom op tegen Kanker verder kanker vermijden, bestrijden en verzachten.

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Kanker is donker. Net daarom zijn lichtpuntjes zo belangrijk. Ze bieden steun en troost. Het toont kankerpatiënten en hun naasten dat ze er niet alleen voor staan. Laten we ervoor zorgen dat het Grootste Lichtpunt dit jaar nog meer schittert dan ooit.’

Iedereen kan afzakken naar De Schorre in Boom

Tussen dinsdag 13 en vrijdag 16 februari kan iedereen ook zelf afzakken naar de Schorre in Boom. Daar valt van alles te beleven. Ze kunnen er een lichtpuntje kopen, er zelf de naam van een dierbare op schrijven en hem bij de andere lampionnen laten leggen. Voor het eerst kunnen de bezoekers ook via een wandelpad tot in het hart van het Grootste Lichtpunt wandelen. Livemuziek van lokale bands en muziekverenigingen zorgen voor de sfeer in en naast het Lichtpunt. Alle praktische info vind je op lichtpuntjestegenkanker.be.

Siska Schoeters op zoek naar verhalen over grote en kleine lichtpuntjes

Lichtpuntjes tegen Kanker wordt dit jaar opnieuw een week vol hartverwarmende verhalen in het teken van kanker. Van maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari bouwen we samen het Grootste Lichtpunt op in De Schorre.

Siska Schoeters ontvangt elke avond een aantal gasten live in de studio. Ze luistert naar hun ontroerende en mooie verhalen. En ze belicht ook een aantal aspecten van de ziekte die extra aandacht verdienen. Wat betekent het om met kanker te leven? Hoe kan je als ouder een evenwicht vinden tussen je volledig inzetten voor een ziek kind en tegelijkertijd je gezin draaiend houden? Hoe begin je aan daten als je kanker hebt gehad? En is er nog ruimte om soms ook even niet te denken aan de ziekte.

Samen met Kom op tegen Kanker moedigt VRT 1 iedereen in Vlaanderen aan om de actie te steunen. Voor wie schijnt jouw lichtpuntje? Wie wil jij een teken van hoop, troost, warmte en steun bieden tijden moeilijke momenten? Of wie wil jij bedanken? Op vrijdag 16 februari steken we dan samen alle verkochte lichtpuntjes aan tijdens de laatste liveshow. Zo vormen we samen het Grootste Lichtpunt van tegen Kanker.

Margaux Bogaert luistert naar jouw verhalen bij Radio2

Op donderdag 1 februari komt Siska Schoeters langs bij Goeiemorgen morgen! op Radio2. Bij Peter Van De Veire en Kim Van Oncen geeft ze het officiële startschot voor de nieuwe campagne voor Lichtpuntjes tegen Kanker. Vanaf die dag kan je een lichtpuntje kopen.

Van 12 tot 16 februari hoor je op Radio2 tussen 9.00 en 12.00 uur Lichtpuntjes tegen Kanker, gepresenteerd door Margaux 'van de regio' Bogaert. Bekend Vlaanderen vertelt bij Margaux aan wie zij een lichtpuntje opdragen. En Margaux laat ook de luisteraars aan het woord. Voor wie schijnt hun lichtpuntje? Luisteraars kunnen hun verhaal delen in de app van Radio2 met de hashtag #lichtpuntjes.

Lichtpuntjes tegen Kanker, met Margaux Bogaert. Van 12 tot 16 februari, tussen 9.00 en 12.00 uur op Radio2.

Lichtpuntjes tegen Kanker, van maandag 12 tot vrijdag 16 februari elke dag om 19.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Contact