Lichtpuntjes tegen Kanker: Eén en Kom op tegen Kanker geven startschot voor nieuwe editie

Brussel, 2 februari 2023 - Komende zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag. Het ideale moment om het startschot te geven voor de nieuwe editie van de Lichtpuntjes-campagne van Kom op tegen Kanker, waar Eén mee haar schouders onder zet.

Momenteel leven in Vlaanderen 328.876 mensen met of na kanker. Zij kregen hun diagnose ergens in de afgelopen 20 jaar. Daarom roepen Kom op tegen Kanker en Eén heel Vlaanderen op om een lampion te kopen en een Lichtpuntje te laten schijnen voor iemand die gemist wordt of steun kan gebruiken. Want Lichtpuntjes bieden hoop, warmte, steun en troost. De opbrengt van deze actie gaat naar zorginitiatieven voor mensen met kanker en hun naasten. Daarnaast brengt Eén in de week van 20 februari het nieuwe, dagelijkse programma Lichtpuntjes tegen Kanker dat aandacht aan de actie en de ziekte besteedt.

Siska Schoeters op zoek naar verhalen over grote en kleine Lichtpuntjes

In Lichtpuntjes tegen Kanker trekt Siska Schoeters een week lang met haar mobiele studio door Vlaanderen om iedereen aan te moedigen de actie te steunen, met als orgelpunt het aansteken van het grootste lichtpunt, live op Eén op vrijdag 24 februari.

In haar mobiele studio ontvangt Siska gasten op een plek die veel betekent voor mensen met kanker. Daarnaast gaat ze op zoek naar verhalen over kleine en grotere Lichtpuntjes, soms ontroerend, soms ook grappig, maar altijd hartverwarmend en hoopvol. Elke aflevering wordt afgerond door psychiater Dirk De Wachter, die zijn persoonlijke “Bakje Troost” met wijze woorden aanbiedt aan lotgenoten. Anderhalf jaar geleden werd ook bij hem kanker vastgesteld. Hij vertelt ons hoe je tijdens de moeilijkste momenten van het leven toch troost kan vinden.

Op maandag landt Siska met haar mobiele studio in Villa Zomernest in Sint-Martens-Latem, een prachtige en warme ontmoetingsplek voor lotgenoten. Dinsdag is het UZ Leuven aan de beurt, zo wereldvermaard dat het nauwelijks een introductie nodig heeft. Op woensdag bezoekt Siska Zorghuis Limburg, een ware oase van rust voor patiënten en hun omgeving. En op donderdag staat de gemeente Mol in de kijker, waar veel uiteenlopende acties georganiseerd worden voor Kom op tegen Kanker.

De apotheose van deze week vol hartverwarmende en ontroerende verhalen is op vrijdag. Tijdens de liveshow worden alle verkochte Lichtpuntjes aangestoken, en vormen ze zo een zee van licht op De Schorre in Boom. Het grootste lichtpunt van Vlaanderen als teken van hoop, steun en troost. Special guest is zangeres Chérine, ze brengt een ingetogen versie van ‘mon étoile’ over het verlies van een dierbare.

Lichtpuntjes tegen Kanker: van maandag 20 tot en met vrijdag 24 februari om 19.40 uur op Eén.

Zelf een Lichtpuntje kopen en steun geven 

Deelnemen aan de Lichtpuntjes-actie is simpel: vanaf zaterdag 4 tot en met 24 februari 21.00 uur kan je een lampion kopen en opdragen aan iemand die wordt gemist of steun kan gebruiken, via lichtpuntjestegenkanker.be. Elke naam wordt door een vrijwilliger met de hand op de lampion geschreven. Alle lampionnen worden toegevoegd aan het grootste lichtpunt dat op vrijdag 24 februari aangestoken wordt tijdens de live uitzending van Lichtpuntjes tegen Kanker op Eén.

Je bepaalt zelf hoeveel je voor een Lichtpuntje betaalt met een minimum van 10 euro. Je kunt ook samenleggen met vrienden, familie of collega’s of meedoen als bedrijf.​ Bij een aankoop vanaf 40 euro krijg je een gepersonaliseerde postkaart thuis opgestuurd. Achter elke lampion zitten een persoonlijk verhaal en bijdrage. Met de netto-opbrengst van de Lichtpuntjes-actie kan Kom op tegen Kanker kankerpatiënten en hun naasten ondersteuning bieden in de vorm van een luisterend oor, activiteiten op maat, lotgenotencontact, informatie, praktische hulp of financiële steun.

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Een Lichtpuntje kan zoveel hoop en steun bieden. Het toont kankerpatiënten, maar ook hun naasten, dat ze er niet alleen voor staan. Wil je graag een Lichtpuntje opdragen aan iemand? Koop een lampion op lichtpuntjestegenkanker.be ​ en vorm mee het grootste lichtpunt tegen kanker.’

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Neem contact op met