Skip to Content
Lichtpuntjes tegen kanker: Eén en Kom op tegen Kanker geven startschot nieuwe actie

Lichtpuntjes tegen kanker: Eén en Kom op tegen Kanker geven startschot nieuwe actie

Brussel, 8 november 2021 - Momenteel leven zo’n 222.500 mensen in Vlaanderen met kanker of de gevolgen ervan. Daarom geven Kom op tegen Kanker en Eén vandaag het startschot van de nieuwe Lichtpuntjes-actie. Heel Vlaanderen wordt opgeroepen om een lampion te kopen en op te dragen aan iemand die gemist wordt of steun kan gebruiken. De opbrengt van deze actie gaat naar zorginitiatieven voor mensen met kanker en hun naasten.

Daarnaast besteedt Eén in verschillende programma's aandacht aan de actie en de ziekte kanker. Zo brengt Iedereen beroemd opnieuw de rubriek 'Lichtpuntjes', en wordt de actie op 27 november afgesloten met de live-uitzending Lichtpuntjes tegen kanker met Siska Schoeters.

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: 'Kanker is donker. En daarom willen we kankerpatiënten en hun naasten lichtpuntjes bieden. Om hen te steunen en te tonen dat ze er niet alleen voor staan. Koop daarom een lampion op lichtpuntjestegenkanker.be en maak deel uit van het Grootste Lichtpunt tegen Kanker.'
Lotte Vermeir, netmanager Eén: 'Ook nu slaan we, net als vorige jaren, de handen in elkaar met Kom op tegen Kanker. Samen met heel Vlaanderen hebben we al veel gerealiseerd, maar ook nu nog blijft het belangrijk om aandacht te schenken aan wie met kanker te maken krijgt. Daarom zetten we samen met Kom op tegen Kanker onze schouders onder deze Lichtpuntjes-actie. Daarnaast delen verschillende mensen in zowel Iedereen beroemd als in het slotmoment Lichtpuntjes tegen kanker hun eigen verhalen over de ziekte, en tonen ze zo uit eerste hand nogmaals het belang van acties zoals deze.'

Steun aan zorginitiatieven voor kankerpatiënten en hun naasten 

Deelnemen aan de Lichtpuntjes-actie is simpel: vanaf nu tot en met vrijdagmiddag 27 november kan je een lampion kopen en opdragen aan iemand die wordt gemist of steun kan gebruiken, via lichtpuntjestegenkanker.be. Elke naam wordt door een vrijwilliger met de hand op de lampion geschreven. Op 27 november worden alle lampionnen samengebracht op één locatie en live aangestoken tijdens Lichtpuntjes tegen kanker op Eén.

Je bepaalt zelf hoeveel je voor een lichtpuntje betaalt met een minimum van 25 euro. Je kunt ook samenleggen met vrienden, familie of collega’s of meedoen als bedrijf. Achter elke lampion zitten een persoonlijk verhaal en bijdrage. Met de netto-opbrengst van de Lichtpuntjes-actie kan Kom op tegen Kanker kankerpatiënten en hun naasten ondersteuning bieden in de vorm van een luisterend oor, activiteiten op maat, lotgenotencontact, informatie, praktische hulp of financiële steun. Deze steun is nog steeds broodnodig, want alhoewel twee op de drie mensen met kanker geneest, haalt een derde het helaas niet.

Iedereen beroemd

Vanaf dinsdag 9 november brengt Iedereen beroemd voor het tweede jaar de rubriek 'Lichtpuntjes', waarin enkele mensen die in aanraking kwamen met kanker, vertellen over wie hun eigen lichtpuntje was/is om hen door moeilijke tijden te trekken. Ook in verschillende bestaande rubrieken, zoals 'De droomfabriek' en 'De groepsfoto', besteedt Iedereen beroemd aandacht aan de Lichtpuntjes-actie en de ziekte kanker.

Dinsdag 9/11: 'Lichtpuntjes'

Bij lerares Sabien (44) werd drie maanden geleden uitgezaaide darmkanker vastgesteld. In het begin zag Sabine haar verblijf in het ziekenhuis als de hel, maar ondertussen is het haar tweede thuis geworden. Ze heeft er een hoop fijne mensen leren kennen en ook Caroline Knapen, haar onco-coach. Haar lichtpunt in moeilijke tijden.

Maandag 15/11: 'Lichtpuntjes'

Drie jaar geleden verloor Jun (19) zijn papa plots aan een agressieve kanker. Door zijn snelle overlijden zag Jun in dat het belangrijk is om elke dag van het leven te genieten, en ging hij volop voor zijn droom: naar het Conservatorium gaan. Jun zit nu in zijn tweede jaar Slagwerk aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij kijkt enorm op naar zijn slagwerk-leraar Carlo. Toen bij Carlo dit jaar borstkanker werd vastgesteld, was Jun erg ongerust. Gelukkig is Carlo al aan de beterhand en slaat zijn behandeling goed aan, waardoor Jun en Carlo weer samen kunnen musiceren.

Maandag 22/11: 'Lichtpuntjes'

Tineke kreeg een bijzondere opdracht toen ze nog maar net begonnen was als illustratrice. An, een ongeneeslijk zieke mama had nog maar enkele weken te leven en zocht een manier om dat aan haar jonge kindjes duidelijk te maken. An bedacht het verhaal van een drakenmama wiens vuur langzaam uitdooft en verdwijnt, Tineke illustreerde het. “Met de laatste kracht in haar lijf heeft An dit boek gemaakt voor haar kinderen en dat heeft enorm veel indruk op mij gemaakt. Daarom is An nog altijd een lichtpunt. Niet alleen voor mij, maar ook voor een heleboel kinderen in de wereld die steun vinden in het boek."

Op 22 november is het exact tien jaar geleden dat An overleed en het prentenboek uitkwam. Daarom gaat Tineke voorlezen uit het prentenboek in de kleuterklas van de Annuncia basischool in Ranst, waar juf An jarenlang werkte en waar zij nog enorm hard wordt gemist door haar collega’s.

Dinsdag 23/11: 'De droomfabriek'

In 'De droomfabriek' vervullen Siska Schoeters en Bart Peeters elke week iemands droom. In deze special uitzending bezorgen ze een dromer die kanker heeft een grote verrassing.

Donderdag 25/11: 'De groepsfoto'

Mohamed en zijn vrienden fietsen om kanker bespreekbaar te maken voor iedereen. Hun team Averroes Cycling Team Mechelen reed in 2018 voor het eerst mee met de 1000 kilometer van Kom op tegen Kanker. Alle leden van het team hebben een heel persoonlijke reden om mee te rijden en hun sportieve grenzen op te zoeken. Want de trainingen zijn behoorlijk pittig. Ze willen op termijn ook graag geld inzamelen voor een ziekenhuis in Marokko dat zich specifiek richt op onderzoek naar kanker. In Marokko is dat namelijk nog altijd een beetje een taboe. Daarom willen ze graag met Averroes een brug bouwen tussen de twee landen. De Iedereen beroemd-fotograaf snuift de sfeer op tijdens een training en legt de groep vast op de gevoelige plaat.  

Iedereen beroemd: elke weekdag om 19.40 uur op Eén.

Slotmoment Lichtpuntjes tegen kanker

Op zaterdagavond 27 november zendt Eén het slotmoment van de lichtpuntjes-actie uit: Lichtpuntjes tegen kanker. In deze live-uitzending ontvangt presentatrice Siska Schoeters, te midden van duizenden lampionnen, enkele gasten die te maken kregen met kanker. Allemaal hebben ze een aangrijpend of hoopvol verhaal over wie voor hen een lichtpuntje is (geweest) en hen door moeilijke tijden heeft geholpen. Op het einde van de uitzending worden alle lampionnen aangestoken om zo het Grootste Lichtpunt tegen kanker te vormen.

Lichtpuntjes tegen kanker: op zaterdag 27 november om 19.40 uur op Eén.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker
Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE