Skip to Content
Kom op tegen Kanker zorgt voor golf van solidariteit op 22ste Dag tegen Kanker

Kom op tegen Kanker zorgt voor golf van solidariteit op 22ste Dag tegen Kanker

Brussel, 18 oktober 2021 – Donderdag 21 oktober organiseert Kom op tegen Kanker de 22ste Dag tegen Kanker. Dan roept de organisatie heel Vlaanderen op om kankerpatiënten en hun naasten een hart onder de riem te steken. ‘Iedereen kent wel iemand in zijn familie of vriendenkring die getroffen is door kanker. Toon donderdag je solidariteit en laat hen zien dat ze er niet alleen voor staan.’ 

Het gele lintje: een golf van solidariteit 

Om kankerpatiënten en hun naasten te tonen dat ze er niet alleen voor staan, organiseert Kom op tegen Kanker elke derde donderdag van oktober de Dag tegen Kanker. De organisatie krijgt daarbij de steun van meer dan 300 zorgorganisaties, ziekenhuizen, lokale overheden, woonzorgcentra … Personeelsleden van die organisaties dragen tijdens de Dag tegen Kanker het gele lintje als teken van solidariteit en verbondenheid met al wie door kanker wordt getroffen. Daarnaast spelden honderden vrijwilligers die dag het gele lintje op bij ziekenhuisbezoekers.  

Op 21 oktober deelt Kom op tegen Kanker ook een afbeelding van het gele lintje op Facebook, Twitter en Instagram. De organisatie roept op om die massaal te delen met de hashtag #dagtegenkanker en zo Vlaanderen ook online te overspoelen met een gele golf van solidariteit.  

Online ondersteunende infosessies en babbels met zorgvrijwilligers 

Kom op tegen Kanker werkte ook een gratis digitaal aanbod uit met informatieve en ondersteunende infosessies en initiaties voor patiënten, mantelzorgers en professionals. Patiënten en naasten die zin hebben in een ontspannende babbel of behoefte aan een gesprek met een van de zorgvrijwilligers, kunnen zich aanmelden via de Kankerlijn op 0800 35 445 of kankerlijn.be. 

Hartverwarmende activiteiten in ziekenhuizen en zorgorganisaties 

Tal van organisaties nemen op verschillende manieren deel aan de Dag tegen Kanker. Heel wat ziekenhuizen, woonzorgcentra en lokale dienstencentra organiseren hartverwarmende activiteiten voor patiënten en hun naasten, zoals zorgmassages, verwenontbijten, wandelingen en pilates. Een overzicht van de deelnemende organisaties is te vinden via dagtegenkanker.be. 

Stuur een digitale boodschap of postkaartje 

Iedereen kan vanaf zondag 16 oktober via dagtegenkanker.be gratis een persoonlijke digitale boodschap of postkaart sturen om iemand die getroffen wordt door kanker te tonen dat hij of zij er niet alleen voor staat. 

Frank Deboosere steekt kankerpatiënten een hart onder de riem in West-Vlaanderen 

Als campagneleider van Kom op tegen Kanker steekt Frank Deboosere kankerpatiënten een hart onder de riem in West-Vlaanderen. In de voormiddag bezoekt hij AZ Sint Jan Brugge en AZ Delta Roeselare. In de namiddag bezoekt hij het Jan Yperman ziekenhuis en WZC Huize Zonnelied.  

Ook Eén is solidair 

In de week van 18 oktober brengt televisiezender Eén vier speciale uitzendingen naar aanleiding van de Dag tegen Kanker. 

 • Miguel: dinsdag 19 oktober, om 20.40u 
  ​In deze special volgt Eric Goens Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme van nabij. Na zijn diagnose van leukemie in 2016 volgt een periode van genezen, hervallen, genezen en opnieuw hervallen. 
 • Buurman, wat doet u nu?: woensdag 20 oktober om 21.25u 
  ​Cath Luyten gaat op bezoek bij Goedele Liekens. Met een bang hart start de seksuologe en politica opnieuw met werken, nadat ze vorig jaar te horen kreeg dat ze een agressieve huidkanker had. Met een doelgerichte chemotherapie volgde een lang en heftig genezingsproces.  
 • Dagelijkse kost: donderdag 21 oktober om 18.15u  
  ​Jeroen Meus kookt ter inspiratie voor de kijkers thuis. Zij kunnen nadien zelf aan de slag om te koken voor mensen die het moeilijk hebben. Op de Dag tegen Kanker maakt Jeroen de klassieker vol-au-vent met puree: lekkere comfort food die iedereen kent en graag klaarmaakt. 
 • First dates: donderdag 21 oktober om 21.25u 
  ​Op de Dag tegen Kanker ontvangt het First dates-restaurant vier daters die van dichtbij met de ziekte te maken (gehad) hebben. Ze zijn - net als in de andere First dates-afleveringen - op zoek naar een fijne match en de liefde van hun leven, maar deze vier brengen ook hun verhaal rond kanker mee naar de datetafel. 
Story image

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker
Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE