Kom op tegen Kanker zoekt vrijwilligers in UZ Leuven en OLV Ziekenhuis Aalst

Kom op tegen Kanker zoekt vrijwilligers in UZ Leuven en OLV Ziekenhuis Aalst

Brussel, 3 november 2023 – Kom op tegen Kanker zoekt vrijwilligers die mensen met kanker en hun naasten een luisterend oor bieden in het UZ Leuven en het OLV Ziekenhuis Aalst. De vrijwilligers vullen professionele zorgverleners aan door de patiënten een warme babbel en luisterend oor te schenken. Alle vrijwilligers krijgen een opleiding met praktijkgerichte oefeningen. De eerstvolgende opleiding start op 1 februari 2024. 

De vrijwilligers van Kom op tegen Kanker bieden een halve dag per week of om de twee weken een luisterend oor aan mensen met kanker en hun naasten op een vaste ziekenhuisafdeling. Daarnaast geven ze informatie over de diensten van Kom op tegen Kanker en/of andere organisaties en signaleren ze eventuele problemen aan de zorgverleners. De vrijwilligers oefenen geen medische of verzorgende taken uit. Ze vervangen de bestaande hulpverlening niet, maar vullen ze aan. 

Kom op tegen Kanker is momenteel op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor het UZ Leuven en het OLV Ziekenhuis Aalst.  

Mia is al tien jaar vrijwilliger bij Kom op tegen Kanker:  

Mia: ‘Ik ben vrijwilliger geworden omdat ik zelf een luisterend oor heb gemist toen mijn familie met kanker werd geconfronteerd. Want dat is wat wij doen: een luisterend oor bieden en er proberen te zijn voor kankerpatiënten en hun naasten. De waardering die we terugkrijgen van hen is veel groter dan wat wij hen kunnen bieden. En daarom is het heel fijn om dit vrijwilligerswerk te doen. Het heeft van mij echt een ander mens gemaakt. Vroeger was ik streng maar rechtvaardig, nu ben ik veel milder en zachter.’  

Gilbert had tijdens zijn behandeling erg veel aan zijn babbels met de vrijwilliger van Kom op tegen Kanker. 

Gilbert: 'Toen ik in het ziekenhuis lag, kon ik met de vrijwilliger van Kom op tegen Kanker babbelen over koetjes en kalfjes, maar ook over mijn ziekte. Ze luisterde zodat ik mijn hart kon luchten en mijn gedachten even kon verzetten. Tijd maken voor mensen die door zo'n donkere periode gaan, is zeker niet evident. Ik ben haar nog altijd dankbaar voor de lichtpuntjes die ze me bezorgde. 

Wie zich wil engageren als vrijwilliger voor Kom op tegen Kanker, kan zich aanmelden via komoptegenkanker.be/ziekenhuisvrijwilliger of bellen naar 02 210 02 21. 


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker
Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE