Kom op tegen Kanker wil met Life Iftars kanker bespreekbaar maken bij mensen met een migratieachtergrond

Brussel, 21 maart 2025 – Deze week vinden er voor de zevende maal in evenveel steden Life Iftars plaats. Tijdens deze maaltijden, waarmee moslims na zonsondergang hun vasten doorbreken, wil Kom op tegen Kanker kanker uit de taboesfeer halen en de ziekte bespreekbaar maken. ‘We zien vandaag nog te vaak dat mensen met kanker in eenzaamheid belanden, en niet praten over de ziekte uit schrik om hun omgeving angst aan te jagen of buitengesloten te worden’. Met de Life Iftars wil Kom op tegen Kanker tonen dat ze er voor iedereen is. De Life Iftars vinden plaats in Antwerpen, Brussel, Gent, Mechelen en Genk.
Nog tot 30 maart gaat de ramadan door. Deze begon dit jaar op 1 maart. Voor moslims betekent dit traditioneel een tijd van vasten, maar ook van solidariteit, verbondenheid en reflectie. Tijdens de ramadan worden overal iftars georganiseerd. Dat zijn maaltijden waarmee moslims hun vasten breken na zonsondergang. Samen met partnerorganisaties organiseert Kom op tegen Kanker Life Iftars in vijf steden. Niet alleen om te tonen dat Kom op tegen Kanker er voor iedereen is, maar om kanker bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te halen. Vandaag belanden nog te veel mensen met kanker in eenzaamheid, uit schrik om hun omgeving angst aan te jagen of buitengesloten te worden.
Naziha Maher, expert mensen met een migratieachtergrond bij Kom op tegen Kanker: ‘Er leven soms verkeerde ideeën over kanker, bijvoorbeeld dat het besmettelijk is. Met dit initiatief willen we het ijs breken, en zo binnen de gemeenschap draagvlak te creëren om over kanker te praten. Want kanker kan iedereen overkomen'.
Een inclusieve manier van sensibiliseren en informeren
Het is niet eenvoudig om mensen met een migratieachtergrond te bereiken. Deze bevolkingsgroep is zeer divers (geboorteplek, taal, religie, opleidingsgraad, sociaal-economische status), waardoor maatwerk vaak noodzakelijk is. Kom op tegen Kanker zet in op verschillende manieren om de doelgroep te bereiken, met als doel zoveel mogelijk gezondheidswinst te boeken. Daarbij werkt ze zoveel mogelijk samen met mensen uit de gemeenschap om op te treden als gesprekpartners en vertrouwenspersonen. Behalve de Life Iftars en de inzet van zorgvrijwilligers met migratieroots worden er ook koffienamiddagen georganiseerd en zijn er praatgroepen.
Naziha Maher: ‘Er valt nog veel gezondheidswinst te boeken bij mensen met een migratieachtergrond. Daarom verdienen zij onze specifieke aandacht. We hopen dat door kanker bespreekbaar te maken, meer mensen hun weg vinden naar bijvoorbeeld preventieonderzoek’.
De Life Iftars vinden plaats in Antwerpen, Brussel, Mechelen, Gent en Genk. Samen met partnerorganisaties, zoals de gemeenten, MOPA, Samen IN, Gezondheidsmakers, Avansa, CM Gezonde buurt, be-SAME(N), Gemeenschapscentrum De Kriekelaar, IC, Siope Europe, Welcome in Mechelen, Burgerplicht, Gentse Wijkgezondheidscentra, Gezondheidscentrum De Sleep, House of Nour, Internationaal Comité en Averroes, zorgt Kom op tegen Kanker voor getuigenissen en salongesprekken met ervaringsdeskundigen over kanker. Omdat iftars ook feesten van verbinding zijn, is iedereen welkom om deel te nemen aan een Life Iftar, zowel moslims als niet-moslims. In sommige steden wordt een kleine bijdrage gevraagd, op andere plaatsen is het initiatief gratis.
Er zijn Life Iftars op de volgende momenten:
- Antwerpen: zaterdag 22 maart
- Brussel: 21 en 22 maart
- Gent: zaterdag 22 maart
- Mechelen: zaterdag 22 maart
- Genk: vrijdag 21 maart
Meer informatie hier op de website.
Sven Haenen