Kom op tegen Kanker verbindt mensen met kunst in kader van Ensorjaar 2024

Kom op tegen Kanker verbindt mensen met kunst in kader van Ensorjaar 2024

Brussel, 28 februari 2024 – Kom op tegen Kanker is charity partner van de tentoonstelling James Ensor. Maestro., die vandaag opende in Bozar in Brussel. Daarnaast is Kom op tegen Kanker dit jaar ook betrokken bij een aantal andere cultuuracties, in het kader van het Ensorjaar 2024. Want voor heel wat mensen draagt kunst bij tot hun welbevinden. Het kan helpen om op moeilijke momenten opnieuw innerlijke kracht te vinden. Zo zorgt kunst voor meer levenskwaliteit, in het bijzonder voor kankerpatiënten en hun omgeving. 

Tentoonstelling James Ensor. Maestro. 

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Belgische kunstenaar James Ensor overleed. Bozar brengt hulde aan hem met een tentoonstelling die al zijn facetten in de verf zet in een bloemlezing van een 100-tal werken. Vandaag werd de tentoonstelling James Ensor. Maestro. geopend. Kom op tegen Kanker is charity partner van de tentoonstelling en ontvangt een deel van de opbrengst van de ticketverkoop. 

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘In het kader van het Ensorjaar 2024 zullen er een aantal acties plaatsvinden waarvan de opbrengst naar Kom op tegen Kanker gaat. We zijn fier dat we hier als organisatie bij betrokken zijn. Want kunst verbindt, kan troost bieden en helend werken. Het helpt mensen om op moeilijke momenten of in tijden van ziekte hun innerlijke kracht terug te vinden. Zo zorgt kunst voor meer levenskwaliteit, in het bijzonder voor kankerpatiënten en hun omgeving.  

Ensor in concert met maestro Dirk Brossé 

Ensor was niet enkel schilder maar ook een verdienstelijk muzikant en componist. Kom op tegen Kanker, VRT en het Ensorhuis organiseren een concertreeks in samenwerking met Maestro Dirk Brossé en het Flanders Festival Orchestra. De opbrengst gaat integraal naar Kom op tegen Kanker. 

De concerten vinden plaats op: 

  • 26 april (Bozar, Brussel) 
  • 1 mei (Kursaal, Oostende) 
  • 14 mei (Concertgebouw, Brugge) 

Je eigen Ensor-kunstwerk zien schitteren in een echt museum 

Ook de Nationale Expo staat dit jaar in het teken van het Ensorjaar 2024. Het is een project van VRT en MuseumPASSwaarin gezocht wordt naar verborgen talent in de beeldende kunsten. Wie wint, krijgt een plek in het Museum van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Een selectie van de mooiste kunstwerken wordt geveild, de opbrengst ervan gaat naar Kom op tegen Kanker. 

Chocolatier Olivier Willems creëert de Ensor praline 

Topchocolatier Olivier Willems uit Oostende ontwikkelde een praline die in het teken staat van James Ensor. De praline bestaat in vier smaken en heeft de vorm van een expressief gezicht. De chocolatier maakte gebruik van lokale producten en chocolade op basis van fairtrade cacao. Een deel van de opbrengst van de verkoop gaat naar Kom op tegen Kanker. 


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker
Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE