Kom op tegen Kanker teleurgesteld in gebrek aan vooruitgang in dossier rond toegang tot rechter voor asbestslachtoffers

Kom op tegen Kanker betreurt dat het voor asbestslachtoffers nog steeds niet mogelijk is om naar de rechter te stappen wanneer ze kiezen voor een vergoeding van het Asbestfonds. Op de zitting van de commissie Sociale Zaken bleek vandaag dat ook in deze legislatuur niets zal veranderen aan de immuniteitsregeling. Een pijnlijke zaak voor slachtoffers, want de vervuiler ontloopt zo zijn verantwoordelijkheid. Via een rechter kan de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid namelijk wel vastgesteld worden. Kom op tegen Kanker hoopte dan ook dat de parlementsleden voor rechtvaardigheid zouden kiezen. Zodat slachtoffers zelf kunnen beslissen of ze juridische stappen ondernemen en dat niet afhangt van een eventuele vergoeding van het Asbestfonds. 

Kom op tegen Kanker vindt het gebrek aan vooruitgang deze legislatuur onbegrijpelijk, zeker omdat asbest een bewezen kankerverwekkende stof is. Elk jaar krijgen ongeveer 300 mensen in België de diagnose van longvlieskanker, bijna altijd veroorzaakt door asbest. De vooruitzichten na diagnose zijn uitermate somber. 1 jaar na de diagnose is ongeveer de helft van de patiënten overleden. 5 jaar na de diagnose stijgt dit percentage tot 91 % voor mannen en 84 % voor vrouwen. Helaas ontloopt de vervuiler nog steeds zijn verantwoordelijkheid. Kom op tegen Kanker hoopt dat hier in de volgende legislatuur eindelijk verandering in komt. De vele slachtoffers die asbest maakte en de komende jaren nog zal maken hebben hier recht op. ​ 


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Neem contact op met

Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE

www.komoptegenkanker.be