Kom op tegen Kanker roept op telefonisch contact met de arts niet uit te stellen

Brussel, 31 maart 2020 - Patiënten met kanker en mensen met gezondheidsklachten die niets met corona te maken hebben, kunnen ook nu nog bij hun huisarts of specialist terecht. Kom op tegen Kanker roept op contacten met de huisarts of de behandelend arts niet uit te stellen.

Kom op tegen Kanker hoort van huisartsen en artsen in het ziekenhuis dat ze veel minder patiënten zien met klachten die losstaan van het coronavirus. Blijkbaar stellen veel mensen die klachten hebben, contact met de huisarts of specialist uit. Dat is geen goed idee. Wie te lang met klachten blijft rondlopen, loopt het risico dat die verergeren en dat de behandeling zwaarder wordt. Wie zich zorgen maakt over een klacht, moet de huisarts of de specialist telefonisch contacteren.

Mensen met kanker kunnen er ook op rekenen dat hun behandeling verdergezet wordt. Alle noodzakelijke onderzoeken en kankerbehandelingen vinden nog plaats. Sommige ziekenhuizen doen inspanningen om consultaties zoveel mogelijk telefonisch te laten verlopen. Consultaties en behandelingen die niet dringend zijn (bijvoorbeeld een jaarlijkse controleconsultatie) worden wel uitgesteld. Patiënten die met een vraag zitten of zich zorgen maken, kunnen ook nog altijd terecht bij hun behandelend arts.

Mensen die ​ naar het ziekenhuis moeten voor een operatie, chemotherapie- of radiotherapiebehandeling kunnen erop rekenen dat het ziekenhuis al het mogelijke doet om een besmetting te vermijden. Ook bij de huisarts worden na een telefonische triage patiënten met een mogelijke besmetting door het coronavirus en andere patiënten van elkaar gescheiden en apart onderzocht.

Deze oproep wordt mee gedragen door huisartsenvereniging Domus Medica en het College voor Oncologie, een college van kankerspecialisten dat waakt over de kwaliteit van de kankerzorg in België.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Contact