Skip to Content
Kom op tegen Kanker reikt bijna 19 miljoen euro uit aan onderzoek en zorgprojecten

Kom op tegen Kanker reikt bijna 19 miljoen euro uit aan onderzoek en zorgprojecten

Voor het eerst Prijs Jean-Jacques Cassiman en Prijs Kathy Lindekens voor meest patiëntgerichte project

Brussel, 2 december 2019 – Kom op tegen Kanker maakt 18.859.675 euro vrij voor beloftevol kankeronderzoek en innoverende zorginitiatieven, die de overlevingskansen verhogen en de levenskwaliteit van (ex-)kankerpatiënten verbeteren. 73 beurzen en toelagen worden vanavond officieel uitgereikt in de Ancienne Belgique. Twee onderzoeken ontvangen voor het eerst de prijs voor het meest patiëntgerichte project. 

Kom op tegen Kanker geeft al decennialang financiële steun aan onderzoeksprojecten, beurzen en externe zorginitiatieven. Ook dit jaar trekt de organisatie een aanzienlijk bedrag uit, bijna 19 miljoen euro. Dat is ongeveer de helft van de totale inkomsten uit legaten, giften en de opbrengsten van acties. 

‘Elk jaar krijgen meer dan 40.000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Een op de drie overleeft de ziekte niet. Wie kanker wel overleeft, ondervindt vaak nog langdurige gevolgen. Wetenschappelijk onderzoek voor betere behandelingen en steun aan zorginitiatieven die de levenskwaliteit bevorderen, zijn daarom broodnodig,’ zegt algemeen directeur Marc Michils. 

Patiënten beoordelen mee welk onderzoek of project financiering krijgt 

Kom op tegen Kanker ontvangt jaarlijks honderden voorstellen voor onderzoeks- of projectfinanciering. Commissies van nationale experts toetsen de kwaliteit, haalbaarheid en relevantie van de voorstellen. Zij doen dat niet alleen.  

Marc Michils: ‘Kom op tegen Kanker onderscheidt zich als financier van projecten door (ex-)kankerpatiënten en hun naasten te betrekken in de beoordeling ervan. Zij kunnen door hun ervaring beter dan wie ook inschatten of een onderzoek of zorgproject beantwoordt aan de noden van kankerpatiënten.’  

De samenwerking tussen de experten- en patiëntencommissies garandeert dat de projecten wetenschappelijk van hoge kwaliteit zijn en zo snel mogelijk een meerwaarde opleveren voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. 

Eerste prijsuitreiking meest patiëntgerichte project 

Behalve de beurzen en toelagen reikt Kom op tegen Kanker voor het eerst prijzen uit aan de meest patiëntgerichte projecten van deze editie: de Prijs Jean-Jacques Cassiman voor het meest patiëntgerichte biomedische onderzoek en de Prijs Kathy Lindekens voor het meest patiëntgerichte psychosociale project. 

Prof. dr. Frédéric Amant van de KU Leuven ontvangt vanavond de Prijs Jean-Jacques Cassiman voor zijn onderzoek naar de langetermijngevolgen van de kankerbehandeling tijdens een zwangerschap voor moeder en kind. Het winnende project kadert in een langer lopend onderzoek dat werd opgestart op vraag van een patiënte om zowel haar leven als dat van haar ongeboren kind te redden. Prof. dr. Amant krijgt de trofee uit handen van prof. dr. Jean-Jacques Cassiman samen met Filip Luypaert en Maria Verbist, voorzitters van de biomedische patiëntencommissie.  

Prof. dr. Frédéric Amant is blij met de erkenning: ‘Ons onderzoek is heel patiëntgericht omdat de onderzoeksresultaten snel hun toepassing vinden in het ziekenhuis. We stellen immers vast dat tegenwoordig minder zwangerschappen worden onderbroken en meer zwangere patiënten kankertherapie ondergaan.’ 

De Prijs Kathy Lindekens voor het meest patiëntgerichte psychosociale project gaat naar ‘attente bezoekers in de thuiszorg’ van prof. dr. Kenneth Chambaere. Het team van prof. dr. Chambaere ontwikkelt een opleiding voor vrijwilligers in de palliatieve thuiszorg om hen te helpen psychologische en sociale zorgnoden te herkennen en te communiceren naar zorgprofessionals. Kathy Lindekens, oprichter van Kom op tegen Kanker, en Dominique Mariette, vertegenwoordiger van de psychosociale patiëntencommissie overhandigen de trofee. 

‘We zijn erg vereerd met de Prijs Kathy Lindekens’, zegt Kenneth Chambaere, professor ethiek bij het levenseinde aan de UGent. ‘We zien het als een welgekomen erkenning van vrijwilligers die de zorg warmer maken voor patiënten. Ook wanneer het duidelijk wordt dat men niet meer kan genezen, zorgen vrijwilligers ervoor dat patiënten zich mens blijven voelen, door hen te omringen met de nodige mentale en sociale ondersteuning. Ons project wil vrijwilligers versterken in het opnemen van die belangrijke rol.’  

73 beurzen en toelagen 

73 onderzoeksprojecten en externe zorginitiatieven krijgen in totaal 18.859.675 euro financiële steun van Kom op tegen Kanker. 15.629.282 euro gaat naar 33 biomedische onderzoeksprojecten en 19 beurzen. 2.880.423 euro gaat naar 3 psychosociale onderzoeken en 17 zorginitiatieven. Voor het tweede jaar op rij selecteert Kom op tegen Kanker ook een preventieonderzoek: 1 project krijgt 349.970 euro. 

Op komoptegenkanker.be/projecten staat een overzicht van alle onderzoeksprojecten en zorginitiatieven die Kom op tegen Kanker financieel ondersteunt.  

Officiële beursuitreiking in Ancienne Belgique 

De onderzoekstoelagen en beurzen worden vanavond toegekend in de Ancienne Belgique in Brussel. De laureaten krijgen er officieel hun oorkondes. Twee projecten ontvangen daarbovenop een prijs voor het meest patiëntgerichte onderzoek. Het publiek mag zich verwachten aan een inspirerende avond met diverse sprekers en praktijkcases.  


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

 

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE