Kom op tegen Kanker organiseert 24e Dag tegen Kanker 

Kom op tegen Kanker organiseert 24e Dag tegen Kanker 

‘Kanker draag je niet alleen’: het gele lintje zorgt ook in Limburg voor golf van solidariteit  

Brussel, 13 oktober 2023 - Op donderdag 19 oktober organiseert Kom op tegen Kanker de 24e Dag tegen Kanker. Een dag waarop we kankerpatiënten en hun naasten extra hard laten voelen dat ze er niet alleen voor staan. Kom op tegen Kanker kan daarvoor rekenen op tal van zorgorganisaties. In zowat alle Vlaamse ziekenhuizen spelden vrijwilligers het gele lintje op en genieten patiënten van deugddoende activiteiten. Kom op tegen Kanker roept ook op om het gele lintje te delen op sociale media met #dagtegenkanker of een boodschap te schrijven in het reuzegrote gele lintje in Genk.   

Elke derde donderdag van oktober is het de Dag tegen Kanker. Een dag waarop Kom op tegen Kanker kankerpatiënten en hun naasten, nog meer dan anders, toont dat ze er niet alleen voor staan. Want nog steeds krijgen jaarlijks meer dan 45.000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. De boodschap van de Dag tegen Kanker is dan ook ‘kanker draag je niet alleen’.    

Zorgen vergeten met een deugddoende activiteit   

Heel wat ziekenhuizen, vele woonzorgcentra en tal van zorgorganisaties organiseren op 19 oktober samen met vrijwilligers deugddoende activiteiten voor kankerpatiënten. Zo kunnen ze zich in de watten laten leggen en hun zorgen even vergeten. Denk aan handmassages, lekkere traktaties, concerten, creatieve en ontspannende workshops …    

Hartverwarmende activiteiten in Limburg 

Ook in Limburg staan patiënten er niet alleen voor. In ZOL Genk worden patiënten de hele week lang verwend. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt zijn er overal kleine pop-up concertjes. In het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden is er onder andere een workshop Look good, feel better voor mannen. In het AZ Vesalius in Tongeren is er een verwenontbijt en verwenlunch voorzien. Ook in heel wat andere Limburgse ziekenhuizen worden hartverwarmende activiteiten voor kankerpatiënten georganiseerd.  

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker, blikt vooruit op zijn eerste Dag tegen Kanker: ‘Bedankt aan iedereen die op 19 oktober zijn hart laat spreken voor kankerpatiënten. We zijn er het hele jaar door voor hen, maar op de Dag tegen Kanker nog nét iets meer. Door een activiteit te organiseren, het gele lintje te dragen of te delen, een kankerpatiënt eens goed vast te pakken of zelfs gewoon even te bellen laat je hen weten dat ze er niet alleen voor staan.’  

Het gele lintje   

Het gele lintje is hét symbool van de Dag tegen Kanker van Kom op tegen Kanker. De organisatie roept iedereen dan ook op om via het gele lintje een gele golf van solidariteit te vormen. Dat kan op verschillende manieren.    

Schrijf een hartverwarmende boodschap in het gele lintje   

Op het Stadsplein in Genk zal op 19 oktober een reuzegroot geel lintje liggen. Al wie dat wilt, kan langskomen en er een boodschap in schrijven voor een dierbare. De bedoeling is dat het lintje ’s avonds volstaan met mooie woorden van steun voor kankerpatiënten en hun naasten.   

Draag het gele lintje   

In bijna alle ziekenhuizen spelden vrijwilligers op 19 oktober het gele lintje op bij bezoekers en zorgverleners. Al wie het gele lintje draagt, toont zich solidair met kankerpatiënten en hun naasten. Wie nog een geel lintje heeft van een vorige Dag tegen Kanker, kan het zelf opspelden.    

Deel het gele lintje   

Wie geen fysiek geel lintje heeft, kan op sociale media mee zorgen voor een gele golf van solidariteit. Kom op tegen Kanker roept iedereen op om het gele lintje zoveel mogelijk te delen met #dagtegenkanker.    

Het gele lintje als kunst  

Maandag start street artitst Xuas op de Leopoldplaats in Antwerpen aan een grote muurtekening van het gele lintje. Hij zal er elke dag aan werken. Op donderdag 19 oktober, de Dag tegen Kanker, is de tekening klaar.    

Het hele jaar door steun voor kankerpatiënten 

Kom op tegen Kanker is er het hele jaar door voor kankerpatiënten, niet alleen op de Dag tegen Kanker. Zo leidt de organisatie zorgvrijwilligers op om patiënten een luisterend oor te bieden, kunnen kinderen en jongeren met kanker op de vakantiekampen plezier maken met leeftijdsgenootjes en kan iedereen terecht bij de Kankerlijn voor deskundig advies of een bemoedigend gesprek. Op komoptegenkanker.be staat een volledig overzicht van alle initiatieven.  


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker
Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE