Kom op tegen Kanker maakt zich klaar voor twaalfde editie van de 1000 km

Kom op tegen Kanker maakt zich klaar voor twaalfde editie van de 1000 km

Beste perscontact, 

Donderdag 18 mei gaat de twaalfde editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker van start. Duizenden zielsgenoten trappen dan weer het hele hemelvaartweekend ten voordele van de strijd tegen kanker. De 1000 km is zowel een fysieke als financiële uitdaging waarbij fietsers hun solidariteit met kankerpatiënten tonen. De opbrengst gaat naar wetenschappelijk kankeronderzoek. 

Elke dag fietsen de deelnemers vanop de Grote Markt in Mechelen via een route van 125 km naar een middagstad, in de namiddag fietsen ze via een route van 125 km terug naar Mechelen. Dit jaar zijn de middagsteden achtereenvolgens:  

 • Heusden-Zolder (18 mei)  
 • Stabroek (19 mei)  
 • Waregem (20 mei)  
 • De Pinte (21 mei)  

Programma 

Er staan tal van activiteiten op het programma met als hoogtepunten het startceremoniemoment voor de fietsers op Grote Markt in Mechelen op donderdag 18 mei, de doortocht van de pelotons in de middagsteden en de aankomst en het slotfeest in Mechelen op zondag 21 mei. 

Startceremonie op de Grote Markt in Mechelen op 18 mei (6.50u, 6.55u, 7.05u, 7.10u, 7.25u, 7.30u, 7.40u, 7.55u, 8.10u, 8.25u, 8.40u) 

 • De pelotons en volgwagens vertrekken 

Animatie in de middagsteden op 18, 19, 20 en 21 mei 

Klik op een middagstad voor een overzicht van de activiteiten:  

Hoogtepunten: 

 • Vanaf 11.15u: vorming van de Warmste Erehaag 
 • Vanaf 11.56u: aankomst pelotons 

Slotceremonie op de Grote Markt in Mechelen op zondag 21 mei 

 • 18.34 – 20.40u: aankomst pelotons 
 • +- 19u: bekendmaking slotsom 1000 km 

Internationaal en zilveren peloton 

Er is dit jaar opnieuw een internationaal peloton. Dat bestaat uit solofietsers die de 1000 km fietsen van Frankrijk naar Mechelen. Vanuit Rennes in Bretagne vertrekt een peloton vol enthousiaste fietsers langs de Loire richting België. Op zondagavond komen ze samen met de nationale pelotons feestelijk aan in Mechelen. 

Gloednieuw is het zilveren peloton. Dat wordt gevormd door bewoners en medewerkers van verschillende woonzorgcentra, samen met hun familieleden. Het zilveren peloton maalt van 15 tot en met 17 mei kilometers op hometrainers, duofietsen en motomeds. Hun doel is om 1000 km op de teller te krijgen ten voordele van kankeronderzoek. Met dit nieuwe initiatief wilt Kom op tegen Kanker benadrukken dat beweging belangrijk blijft, ongeacht de leeftijd. 

Mogelijkheden tot interviews met: 

 • Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker 
 • Frank Deboosere, campagneleider Kom op tegen Kanker 
 • Meters/peters van het nationale peloton: Ine Beyen (donderdag en zondag), Margaux Bogaert (donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag), Riadh Bahri (donderdag en zondag) en Geert De Vlieger (donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag)  
 • Meter/peter van het internationale peloton: Goedele Wachters en Bart Schols 
 • Meter/peter van het zilveren peloton: Frank Deboosere en Lisa Del Bo 
 • Deelnemers met achtergrondverhalen (zie de bijlage) 
1000 km 2023 - teamverhalen.docx 14 KB

Meer info 

www.de1000km.be  

Graag een seintje als je ondersteuning wenst bij een interview. Ik help je graag verder. Ik ben bereikbaar op 02 486 11 80 (nummer staat altijd doorgeschakeld naar GSM).  

Vriendelijke groeten, 

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker
Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE