Kom op tegen Kanker maakt kanker bespreekbaar bij mensen met een migratieachtergrond op Life Iftars

Kom op tegen Kanker maakt kanker bespreekbaar bij mensen met een migratieachtergrond op Life Iftars

Brussel, 23 maart 2024 - Vanavond vinden er voor de vierde maal in vijf steden Life Iftars plaats. Tijdens deze maaltijden, waarmee moslims na zonsondergang hun vasten doorbreken, wil Kom op tegen Kanker kanker uit de taboesfeer halen. De Life Iftars vinden plaats in Antwerpen, Brussel, Beringen, Gent en Mechelen. ’Kom op tegen Kanker is er voor iedereen, zonder onderscheid. Dat willen we tonen op de Life Iftars.’ 

Van 10 maart tot 9 april gaat de ramadan door. Voor moslims een tijd van vasten, maar ook van solidariteit en verbondenheid. Tijdens de ramadan worden overal iftars georganiseerd. Dat is de maaltijd waarmee moslims na zonsondergang hun vasten doorbreken. Vandaag, zaterdag 23 maart, vinden er in vijf steden voor de vierde maal Life Iftars plaats. Feesten waarin solidariteit met mensen die het minder goed hebben centraal staat. Op deze Life Iftars wil Kom op tegen Kanker, samen met partnerorganisaties, kanker bespreekbaar maken en uit de taboesfeer te halen. Dat gebeurt bijv. door getuigenissen in panelgesprekken.  

Naziha Maher, expert mensen met een migratieachtergrond bij Kom op tegen Kanker: ‘Door een gebrek aan informatie doen bij mensen met migratieachtergrond nog veel onwaarheden over kanker de ronde. Op de Life Iftars die we sinds 2019 organiseren hopen we de ziekte bespreekbaar te maken: kanker kan iedereen overkomen. Dit sluit mooi aan bij de essentie van de ramadan: solidariteit en empathie tonen met zwakken en zieken.’ 

De Life Iftars vinden plaats in Antwerpen, Beringen, Brussel, Mechelen en Gent. Samen met partnerorganisaties, zoals de gemeenten, MOPA, Samen IN, LOGO Antwerpen, Avansa, CM Gezonde buurt, be-SAME(N), Gemeenschapscentrum De Kriekelaar, IC, Siope Europe, Welcome in Mechelen, Yaya Yaba Leki, Burgerplicht, Gentse Wijkgezondheidscentra, Gezondheidscentrum De Sleep en Averroes, zorgt Kom op tegen Kanker voor getuigenissen en salongesprekken met ervaringsdeskundigen over kanker. Omdat iftars ook feesten van verbinding zijn, is iedereen welkom om deel te nemen aan een Life Iftar, zowel moslims als niet-moslims. In sommige steden wordt een kleine bijdrage gevraagd, op andere plaatsen is het initiatief gratis.  

Kom op tegen Kanker heeft verschillende initiatieven om mensen met een migratieachtergrond te bereiken. Omdat kanker in deze gemeenschappen nog zo’n taboe is, valt er veel gezondheidswinst te boeken. Kom op tegen Kanker geeft deze doelgroep daarom specifieke aandacht. Behalve de Life Iftars en de inzet van zorgvrijwilligers met migratieroots worden er ook koffienamiddagen georganiseerd en zijn er praatgroepen. 


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker
Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE