Skip to Content
Kom op tegen Kanker lanceert gloednieuwe actie 'Lichtpuntjes tegen Kanker'

Kom op tegen Kanker lanceert gloednieuwe actie 'Lichtpuntjes tegen Kanker'

Brussel, 19 oktober 2020 - Kom op tegen Kanker trapt vandaag de eerste Lichtpuntjes tegen Kanker af. De organisatie roept heel Vlaanderen in een gloednieuwe actie op om een lampion te kopen en zo een lichtpuntje te bieden aan een dierbare. Midden november worden alle lampionnen samengebracht en vormen ze samen het Grootste Lichtpunt tegen Kanker. Dat hartverwarmende spektakel wordt zaterdagavond 14 november uitgezonden op Eén. Met de actie wordt geld ingezameld voor een betere zorg voor kankerpatiënten en hun naasten.  

Elke dag krijgen 112 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Hoewel kanker steeds beter kan worden behandeld, overleeft meer dan een op de drie de ziekte niet. Wie kanker wel overleeft, ondervindt vaak nog lang gevolgen. Vandaag leven zo 222.509 mensen in Vlaanderen met kanker of de gevolgen ervan.  

Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker: ‘Kanker is donker. Nu nog meer dan anders. We willen met onze nieuwe actie troost en steun bieden aan iedereen die geraakt wordt door kanker. We willen hen lichtpuntjes bieden, want die maken kanker dragelijker. Koop daarom een lampion op lichtpuntjestegenkanker.be en maak deel uit van het Grootste Lichtpunt tegen Kanker.’ 

Een verhaal achter elke lampion 

Kanker is afzien, wenen, doorbijten … Dat weten Goedele, Dorothy, Eric en Kristien, en Aline en haar mama als geen ander. Ze getuigen erover in de campagnevideo van Lichtpuntjes tegen Kanker. Nog tijdens je revalidatie met de fiets La Redoute beklimmen, een tattoo laten zetten als aandenken aan je zoon, met tranen in je ogen de verjaardag van buurjongen Seppe nog meemaken, je dochter al haar zorgen even zien vergeten wanneer ze haar balletschoenen aantrekt en weer danst. Lichtpuntjes geven hen kracht.  

Lichtpuntjes tegen Kanker: hoe werkt het? 

Lichtpuntjes tegen Kanker is een actie naar het idee van de lampionnenactie van KWF Kankerbestrijding. Sinds 2016 maakt de Nederlandse tegenhanger van Kom op tegen Kanker elk jaar een hart van duizenden lampionnen op een bijzondere plek in het land.  

Lampion opdragen via lichtpuntjestegenkanker.be 

Een lampion kopen en opdragen aan iemand die wordt gemist of steun kan gebruiken, doe je tot en met vrijdagmiddag 13 november via lichtpuntjestegenkanker.be. Je bepaalt zelf hoeveel je voor een lichtpuntje betaalt met een minimum van 25 euro. Je kunt ook samenleggen met vrienden, familie of collega’s of meedoen als bedrijf.  

Het Grootste Lichtpunt tegen Kanker op 14 november 

Elke week (vanaf nu tot 13 november) besteedt het Eén-programma Iedereen beroemd in verschillende bestaande rubrieken aandacht aan de Lichtpuntjes-actie en de ziekte kanker. Daarnaast brengt het programma vanaf volgende week de nieuwe rubriek ‘Lichtpuntjes’, waarin enkele patiënten vertellen over wie hun eigen lichtpuntje is om hen door moeilijke tijden te trekken. Iedereen beroemd is elke weekavond om 19.40 uur te zien op Eén.

Midden november worden alle lampionnen samengebracht op één locatie in Vlaanderen. Ze zullen er het Grootste Lichtpunt tegen Kanker vormen, een krachtig teken van hoop, steun en troost voor iedereen die geraakt wordt door kanker. Het hartverwarmende spektakel wordt op zaterdag 14 november om 19.40 uur uitgezonden op Eén, gepresenteerd door Siska Schoeters. In de uitzending staan Eén en Kom op tegen Kanker stil bij de verhalen achter de lampionnen. 

De lampionnen worden gemonteerd door de sociale onderneming Vlotter. Ook voor de Zusters van de Bermhertigheid Jesu uit Brugge is een rol weggelegd. Zij zullen samen met tal van andere vrijwilligers de namen van de personen aan wie de lichtpuntjes worden opgedragen, met de hand schrijven.  

Steun aan zorginitiatieven voor kankerpatiënten en hun naasten 

Achter elke lampion zitten een persoonlijk verhaal en bijdrage. Die bijdrage bedraagt minimum 25 euro. Met de netto-opbrengst van de Lichtpuntjes-actie kan Kom op tegen Kanker kankerpatiënten en hun naasten ondersteuning bieden in de vorm van een luisterend oor, activiteiten op maat, lotgenotencontact, informatie, praktische hulp of financiële steun. 


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

 

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE