Kom op tegen Kanker laat patiënten Maggy en Tore verhaal vertellen via gepersonaliseerd bestralingsmasker  

Kom op tegen Kanker laat patiënten Maggy en Tore verhaal vertellen via gepersonaliseerd bestralingsmasker  

Intiem kunstproject door kankerpatiënten tijdens Ensorjaar 

Brussel, 27 april 2024 - Gisterenavond stelden kankerpatiënten Maggy (54) en Tore (25) in het Paleis voor Schone Kunsten/Bozar hun gepersonaliseerde bestralingsmasker voor aan Prinses Delphine van België en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Kom op tegen Kanker nam, als charity partner van de Ensortentoonstelling in Bozar, het initiatief voor het intieme kunstproject en werkte hiervoor samen met prof. dr. Tessa Kerre van het UZ Gent. Samen willen ze laten zien dat ook kunst zijn waarde kan hebben in het ziektetraject van mensen met kanker.  

Kom op tegen Kanker zet in op het vermijden en bestrijden van kanker, maar ook op het verzachten van de ziekte. De organisatie gelooft dat kunst kan bijdragen aan het welbevinden en de levenskwaliteit van patiënten en hun omgeving. Kunst kan helend werken en kan patiënten helpen om op de moeilijke momenten opnieuw innerlijke kracht te vinden. Die visie deelt de organisatie met hematoloog prof. dr. Tessa Kerre, die in het UZ Gent verschillende initiatieven opzet in het kader van haar project Kunst aan bed. Als charity partner van de Ensortentoonstelling in Bozar vroeg Kom op tegen Kanker haar daarom om een intiem kunstproject met patiënten op te zetten geïnspireerd door de maskers van Ensor.  

Achter het masker 

Professor Kerre bracht textielkunstenares Sara Plantefèvre-Castryck in contact met Maggy en Tore, twee patiënten die tijdens hun kankerbehandeling een bestralingsmasker kregen. Ze gingen de voorbije maanden samen creatief aan de slag om hun bestralingsmaskers te personaliseren, geïnspireerd door de maskers van Ensor. Het resultaat en het persoonlijke verhaal erachter deelden Maggy en Tore vrijdagavond met een beperkt publiek, waaronder Prinses Delphine van België en minister Vandenbroucke. Hun verhaal kreeg die avond ook een plaats in een bijzonder Ensorconcert, gedirigeerd door Maestro Dirk Brossé. 

Maggy: ‘Sinds 2015 word ik behandeld tegen kanker, maar te midden van de pijn en het verdriet gloort een sprankje hoop. Dus heb ik van mijn bestralingsmasker een kunstwerk gemaakt dat mijn ware gevoelens toont. Dit masker maakt mij trots en laat mijn ware zelf zien aan de wereld, want het uiten van emoties is kracht.’ 
Tore: ‘Drie jaar geleden kreeg ik een zeldzame en agressieve vorm van kanker. Het masker dat ik maakte, symboliseert de complexiteit van mijn ervaringen sinds de diagnose. De vele ogen en de blinddoek vertegenwoordigen mijn zoektocht naar identiteit en mijn relatie tot mijzelf en de ander. De symbolen op de schouders tonen het opnieuw zoeken van balans tussen fysieke en mentale gezondheid, tussen dromen en realiteit. Veel dingen zijn voor mij niet meer mogelijk vanwege mijn ziekte, maar deze creatieve oefening is iets wat ik wel kan doen, net dankzij mijn ziekte.’ 

 

 

 

 

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE