Skip to Content
Kom op tegen Kanker laat duizenden lampionnen branden voor kankerpatiënten en naasten

Kom op tegen Kanker laat duizenden lampionnen branden voor kankerpatiënten en naasten

Boom, 13 november 2020 – Kom op tegen Kanker steekt vanavond in De Schorre in Boom 16.546 lampionnen aan voor iedereen die in deze moeilijke tijd met kanker te maken heeft. Elke lampion is voorzien van een handgeschreven naam. De organisatie riep Vlaanderen de voorbije weken op om een lichtpuntje te kopen en op te dragen aan een dierbare als teken van steun, troost of hoop. Met het Grootste Lichtpunt tegen Kanker bereikt de allereerste ‘Lichtpuntjes tegen Kanker’-actie straks dus haar apotheose. Het hartverwarmende moment is zaterdagavond om 19.40 uur te zien op Eén. De opbrengst van de actie gaat naar zorginitiatieven voor kankerpatiënten en hun naasten.  

Hart onder de riem van kankerpatiënten en naasten 

Elke dag krijgen 112 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Hoewel kanker steeds beter kan worden behandeld, overleeft meer dan een op de drie de ziekte niet. Wie kanker wel overleeft, ondervindt vaak nog lang gevolgen. Vandaag leven 222.509 mensen in Vlaanderen met kanker of de gevolgen ervan. 

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Kanker heeft een grote impact op het leven van de patiënt en zijn naasten. In deze moeilijke omstandigheden voor de zorg en onze samenleving des te meer. Daarom riepen we Vlaanderen op om een lampion te kopen en een lichtpuntje te bieden aan een dierbare. De voorbije weken werden al veel lichtpuntjes op sociale media uitgedeeld. Vanavond brengen we alle lampionnen fysiek samen en tonen we met één groot lichtpunt dat niemand er alleen voor staat.’  

Een verhaal achter elke lampion 

Op 19 oktober 2020 trapte Kom op tegen Kanker de eerste ‘Lichtpuntjes tegen Kanker’ af. Daarin riep de organisatie Vlaanderen op om een lampion te kopen en op te dragen aan iemand die wordt gemist of steun kan gebruiken. De naam van die dierbare werd op de lampion geschreven. Kom op tegen Kanker kon daarvoor rekenen op de hulp van de Zusters van de Bermhertigheid Jesu uit Brugge en tal van andere vrijwilligers.  

De verhalen achter de lichtpuntjes lees je op lichtpuntjestegenkanker.be. Ook in het bijzondere programma Het Grootste Lichtpunt tegen Kanker op Eén komen er enkele aan bod. 

Het Grootste Lichtpunt tegen Kanker – zaterdag 14 november om 19.40 uur op Eén 

Op vrijdag 13 november worden alle opgedragen lampionnen in De Schorre in Boom samengebracht en tegelijk aangestoken. Dat hartverwarmende moment kan door de huidige veiligheidsmaatregelen niet door publiek worden bijgewoond, maar is op zaterdag 14 november om 19.40 uur wel te zien in het bijzondere programma Het Grootste Lichtpunt tegen Kanker op Eén.  

Siska Schoeters gaat daarin ook op zoek naar de grote en de kleine verhalen achter de lichtpuntjes. Van Goedele, die borstkanker overwonnen heeft en een lampion aansteekt voor haar buddy en lotgenote Ghislaine. Van Valerie, die een emotionele brief schrijft aan haar mama die er altijd voor haar was. Van Kelly, Dorien, Cassie en Britt die hun vriendin Lien verloren aan kanker en die de laatste lampion mogen plaatsen. En van zovele anderen. Siska bezoekt ook Huyse Nestelt van Joke en Kathleen, een inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten in Eeklo, een van de zorgprojecten waar de opbrengst van deze actie naartoe gaat. 

Siska Schoeters, Eén-gezicht en presentatrice van het programma Het Grootste Lichtpunt tegen Kanker: 'Er is vaak zo weinig dat je kan doen voor mensen die geconfronteerd worden met kanker. Daarom is deze symboliek van een lichtpuntje schenken zo prachtig. Licht is hoop. En dat hebben we allemaal nodig.'

Opbrengst gaat naar zorginitiatieven voor kankerpatiënten en naasten 

In totaal werden voor de eerste editie van ‘Lichtpuntjes tegen Kanker’ 16.546 lampionnen gekocht en opgedragen aan een dierbaar iemand. Sommige mensen deden dat alleen, anderen legden samen met familie, vrienden of collega’s. Ook verschillende gemeenten en bedrijven steunden het nieuwe initiatief. Een lampion kostte 25 euro. In totaal werd 413.647,75 euro ingezameld. Met de netto-opbrengst van de Lichtpuntjes-actie kan Kom op tegen Kanker kankerpatiënten en hun naasten ondersteuning bieden in de vorm van een luisterend oor, activiteiten op maat, lotgenotencontact, informatie, praktische hulp of financiële steun. 

Beeldmateriaal


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

 

 

 

 

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE