Kom op tegen Kanker is blij met goedkeuring van belastingvrij nalaten en schenken aan goede doelen

Brussel, 17 maart 2021 – Vanaf 1 juli 2021 wordt de erf- en schenkbelasting aan goede doelen verlaagd naar 0 %. De Vlaamse regering keurde het decreet vandaag goed. Kom op tegen Kanker is zeer tevreden, aangezien de nieuwe regeling ervoor zal zorgen dat het legaat volledig bij het goede doel terechtkomt.

Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker: ‘Nog al te vaak wordt een duolegaat gebruikt om aan fiscale optimalisatie te doen in plaats van een goed doel te steunen. We juichen de beslissing omtrent dit duidelijker en direct systeem om een legaat aan een goed doel te schenken dan ook toe en we zijn verheugd dat de regering er op deze manier voor zorgt dat goede doelen financieel niet de dupe worden.'

Vanaf nu vooral solidariteit bij legaten

Het overleg van de Vlaamse regering met o.a. Kom op tegen Kanker en Rode Kruis-Vlaanderen wierp zijn vruchten af. In de nieuwe regelgeving zal het legaat voor 100 % bij het goede doel terechtkomen, wat de solidariteit versterkt. De schenking wordt namelijk niet langer gedaan om er persoonlijk voordeel uit te halen, maar om echt het goede doel te steunen. Dat is goed nieuws, gezien de maatschappelijke meerwaarde van goede doelen en de functie die ze vervullen in publieke diensten.

In het geval van Kom op tegen Kanker gaan die publieke diensten onder andere over jaarlijks 15 à 20 miljoen euro steun aan Vlaams wetenschappelijk onderzoek, tewerkstelling van vele onderzoekers en hulpverleners, zorghuizen die een toelage ontvangen, naast de vele psychosociale initiatieven die Kom op tegen Kanker zelf organiseert zoals de Kankerlijn, jongerenweekends, gezinsdagen, kindervakantieweken, vrijwilligersschool, enzoverder.

Kom op tegen Kanker heeft, net als vele andere goede doelen, de laatste jaren hard gewerkt aan de professionalisering van zijn organisatie en een autonoom businessmodel met sterke fundraisingformules’, aldus Marc Michils . ‘Onze organisatie ontvangt geen subsidies voor de vele publieke diensten die wij leveren en die de overheid anders zelf zou moeten organiseren en financieren. Daarom mogen wij dan wel een correct legatensysteem eisen om solidariteit via legaten nog steeds mogelijk te maken. Wij zijn blij om te merken dat de Vlaamse regering daarop ingegaan is.’

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Contact