Skip to Content
Kom op tegen Kanker en Natuurpunt lanceren in elke Vlaamse provincie een Kom op tegen Kanker-wandelpad

Kom op tegen Kanker en Natuurpunt lanceren in elke Vlaamse provincie een Kom op tegen Kanker-wandelpad

Brussel, 6 juli 2021 – Kom op tegen Kanker lanceert, in samenwerking met Natuurpunt, in elke Vlaamse provincie een Kom op tegen Kanker-wandelpad. Wandelen is goed voor lichaam en geest en verlaagt het risico op bepaalde types kanker. Kom op tegen Kanker wil iedereen de mogelijkheid geven om afstand te nemen en weer op te laden in de natuur. Op elk wandelpad staat een paal met daarop een gedicht gebrand dat specifiek voor dat wandelpad geschreven werd.

Wandelen is gezond voor lichaam en geest en verlaagt het risico op bepaalde ziekten, waaronder ook kanker. Maar ook wie al ziek is, heeft baat bij beweging. Het verbetert het dagelijkse functioneren en welzijn, helpt om een behandeling (bijv. chemotherapie) vol te houden, bevordert het herstelproces en vermindert de kans op herval. Daarom doopt Kom op tegen Kanker, in samenwerking met Natuurpunt, vijf wandelpaden om tot Kom op tegen Kanker-wandelpaden. Eén in elke Vlaamse provincie.  

Beide organisaties willen zo een gezonde levensstijl promoten en iedereen stimuleren om ook na corona te blijven wandelen in de natuur. Een groene omgeving werkt stressverlagend en stimuleert productiviteit en creativiteit. Wandelen in de natuur is een laagdrempelige manier van bewegen die goed is voor iedereen, ook voor wie ziek is.  

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Wandelen is gezond. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Wanneer je wandelt in de natuur kan je helemaal tot rust komen en even alles loslaten. Dat doet iedereen deugd. Met onze Kom op tegen Kanker-wandelpaden willen we mensen de mogelijkheid geven om te genieten van de natuur en even stil te staan bij een gedicht dat speciaal voor elk wandelpad geschreven werd.’ 

Een gedicht voor elk wandelpad 

Walter Rycquart, algemeen directeur Natuurpunt: ‘Er is nog nooit zoveel gewandeld in onze natuurgebieden als het afgelopen jaar. Mensen voelen zich meer dan ooit verbonden met de natuur in hun buurt. Niks is zo belangrijk als gezondheid en als we daar een portie natuur en cultuur aan kunnen toevoegen, dan doen we dat met plezier.’ 

De wandelpaden bevinden zich in vijf natuurgebieden, verspreid over Vlaanderen. Op elk wandelpad staat een paal met een gedicht. Bij dat gedicht kunnen de wandelaars even stilstaan. In 2019 opende Kom op tegen Kanker al het wandelpad in De Liereman in de Kempen. Dit jaar komen daar nog vier wandelpaden bij.  

Op deze locaties bevinden de Kom op tegen Kanker-wandelpaden zich: 

Praktische informatie 

De wandelpaden zijn tussen de twee en zes kilometer lang. De routes zijn volledig bewegwijzerd met herkenbare bordjes. Er is steeds een bezoekerscentrum of eetgelegenheid in de buurt. Zo is er mogelijkheid tot een drank- of eetpauze en een toiletbezoek. De toegang is gratis. Praktische informatie, zoals toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, is te vinden op komoptegenkanker.be/kom-op-en-wandel


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker
Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE