Gaming als middel om jongeren van de sigaret te houden: Kom op tegen Kanker stelt sigarettenmonster Smokezilla uit Fortnite voor op Brussels Esports Seminar

Embargo tot 4/1 17u

Brussel, 4 januari 2024 – Kom op tegen Kanker stelde vandaag op het Brussels Esports Seminar voor hoe het gaming inzet om jongeren van de sigaret te houden. Dat doet de organisatie met Smokezilla, een sigarettenmonster in Fortnite dat jongeren samen konden verslaan. Via games kan Kom op tegen Kanker op maat van jongeren communiceren. Dat is nodig, want roken blijft de grootst vermijdbare oorzaak van kanker. 

Uit de recentste leerlingenbevraging (schooljaar 2021-2022) van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) blijkt dat nog steeds 5,6 % van de Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 jaar regelmatig rookt. In de vorige bevraging (2018-2019) was dat aandeel 5,5 %. Dat is verontrustend. 

Sigarettenmonster Smokezilla 

Op het Brussels Esports Seminar toonden enkele keynote speakers hoe esports, gaming en virtual reality kunnen bijdragen aan gezondheid. Deze editie van het seminar werd georganiseerd door de VUB, de Belgian Esports Federation (BESF) en Kom op tegen Kanker. Kom op tegen Kanker stelde er Smokezilla voor. Een dodelijk monster in Fortnite dat alle negatieve aspecten en chemische componenten van sigaretten toont. Zo heeft hij teervoeten, slechte longen, gele tanden en sigarettenvingers. 

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Klassieke sensibiliseringscampagnes hebben geen effect op jongeren. Daarom communiceren we op hun maat, onder andere via games. Door sigaretten en de gevolgen van roken voor te stellen als een monster, creëren we awareness bij de jonge doelgroep over hoe schadelijk sigaretten zijn en hoe moeilijk het is om van een rookverslaving af te geraken. En dat is nodig, want roken is de grootst vermijdbare oorzaak van kanker.’ 

Team #RIProken 

Kom op tegen Kanker zet zich al jaren in om jongeren van de sigaret te houden. Drie jaar geleden lanceerde de organisatie #RIProken, een grote community van jongeren die gamen de max vinden, maar actief een signaal willen geven tegen roken. De bekendste gezichten uit het team, populaire content creators en gamers zoals MeesterKrul, Espe en Abulic, gingen samen met de andere leden de strijd aan tegen het sigarettenmonster Smokezilla. 


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Contact