Mijlpaal in sportgeschiedenis: Kom op tegen Kanker zorgt voor rookvrij WK Wielrennen
‘Maak meer sportomgevingen rookvrij, zodat niemand nog hoeft mee te roken’
Brussel, 19 september 2021 – Mijlpaal in de sportgeschiedenis: het WK wielrennen zal voor het eerst volledig rookvrij zijn. Kom op tegen Kanker wil als charity partner van het WK zo de volgende stap zetten richting een eerste rookvrije generatie. ‘We willen dat alle supporters, waaronder ook veel kinderen, kunnen genieten van de wedstrijd, zonder te hoeven meeroken. We pleiten al lang dat sport- en recreatieomgevingen rookvrij moeten worden, en zijn blij dat vzw WK2021 hier mee haar schouders onder zet. Alleen zo kunnen we evolueren naar een rookvrije samenleving.’
Kom op tegen Kanker is de official charity partner van de 2021 UCI Road World Championships. Dat evenement zal voor het eerst in zijn honderdjarige geschiedenis rookvrij zijn. Kom op tegen Kanker wil dit momentum aangrijpen om een volgende stap te zetten in de strijd tegen roken: het rookvrij maken van alle (buiten)sport- en spelomgevingen. Dit kadert ook in het programma van Generatie Rookvrij, een beweging die kinderen het recht wil geven om rookvrij op te groeien.
Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker: ‘Het is de missie van Kom op tegen Kanker om de oorzaken van kanker aan te pakken. Als charity partner van het WK wielrennen zorgden we er dan ook voor dat het evenement volledig rookvrij is. We willen dat alle supporters, waaronder ook veel kinderen, kunnen genieten van de wedstrijd, zonder te hoeven meeroken. We pleiten er al lang voor dat sport- en recreatieomgevingen rookvrij worden, dus laat dit een voorbeeld zijn. Alleen zo kunnen we evolueren naar een rookvrije samenleving. We zijn blij dat vzw WK2021 hier mee haar schouders onder zet.’
Christophe Impens, co-voorzitter vzw WK2021: ‘Meer dan ooit is het voorbije jaar het belang van een goede gezondheid gebleken. Kom op tegen Kanker zet al jaren in op preventie om zo kanker maximaal te vermijden en wij versterken graag die boodschap. Met de ambitie om er met z’n allen - organisatie, medewerkers en toeschouwers - een rookvrij WK van te maken, komen we weer een stapje dichter bij een ideale, gezondere wereld. Het enige wat mag branden zijn je kuiten.’
Kinderen verdienen rookvrije toekomst
Eerder dit jaar keurde de Algemene Vergadering van de Pro League een permanent rookverbod in de voetbalstadions goed. Vanaf het seizoen 2021-2022 zijn de tribunes van alle profclubs dus rookvrij. Er worden steeds meer inspanningen geleverd, maar er is nog een lange weg te gaan.
Door sport en recreatieomgevingen rookvrij te maken, krijgen kinderen het goede voorbeeld. Want zien roken, doet roken. Kinderen kopiëren gedrag, ook rookgedrag. Als niet-roken de norm wordt, zullen kinderen minder geneigd zijn om later zelf een sigaret op te steken. Het beschermt hen tegen de verleiding om later zelf te beginnen roken en dus tegen tabaksverslaving.
Maar het beschermt hen ook tegen de gevaren van meeroken. Kinderen die meeroken lopen meer risico op astma en hebben vaker last van oorontstekingen en longproblemen. Ze moeten het recht krijgen om op te groeien in een gezonde leefomgeving. En daar horen sigaretten niet in thuis.
Smoke Free Fans
Kom op tegen Kanker lanceert tijdens het WK Wielrennen de nieuwe campagne ‘Smoke Free Fans’, die zich richt op rookvrij supporteren. Om de boodschap ‘Ik laat me liever horen dan te smoren’ uit te dragen, worden er tijdens het WK Smoke Free Fans-toeters uitgedeeld. Zo kan iedereen laten horen dat sigaretten niet langer thuishoren in sport- en recreatieomgevingen. In aankomststad Leuven krijgt het KBC-gebouw een groot spandoek van de Smoke Free Fans-campagne.
1 op 5 volwassenen rookt in België
Het aantal rokers mag de voorbije jaren dan teruggelopen zijn, nog steeds rookt in ons land één op de vijf volwassenen. Met alle dramatische gevolgen van dien. Want roken is niet alleen verantwoordelijk voor heel wat hart- en vaatziekten en ernstige aandoeningen van de luchtwegen, het is ook de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Als niemand meer zou roken, zou één op de drie kankers voorkomen worden.
Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Karen Vandenplas