Skip to Content
EMBARGO TOT 19U VANAVOND - Elfde editie 1000 km voor Kom op tegen Kanker levert recordbedrag van 6.073.000 euro op voor kankeronderzoek

EMBARGO TOT 19U VANAVOND - Elfde editie 1000 km voor Kom op tegen Kanker levert recordbedrag van 6.073.000 euro op voor kankeronderzoek

Na twee coronajaren konden zielsgenoten weer samen trappen tegen kanker

De info in dit persbericht staat onder embargo tot 19u vanavond. 

Mechelen, 29 mei 2022 – De elfde editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker heeft 6.073.000 euro opgebracht. Dat wordt vanavond tijdens het slotfeest aan de Nekkerhal in Mechelen bekendgemaakt. Het geld is bestemd voor klinisch onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. Volgend jaar vindt tijdens het hemelvaartweekend de twaalfde editie van de 1000 km plaats. Vanavond lanceert Kom op tegen Kanker ook een nieuw fietsevenement: de Col op voor Kom op tegen Kanker, dat in september 2023 plaatsvindt op de Col des Saisies in Frankrijk. 

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Het was een ongelooflijk blij weerzien met alle teams en vrijwilligers. Prachtig dat we het afgelopen weekend weer samen konden trappen tegen kanker. Een welgemeende dankjewel aan iedereen die erbij was!’ 

Langverwachte elfde editie 

De elfde editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker liet maar liefst drie jaar op zich wachten door de coronacrisis. De fietsers stonden dus met veel motivatie aan de start. Er reden 1006 teams mee met de nationale pelotons. Zij zamelden elk minstens 5.500 euro startgeld in. Vier dagen lang fietsten ze van Mechelen naar een middagstad en weer terug. De sfeer was goed. Astrid Stockman, Elodie Ouedraogo, Jeroom Snelders, en Geert Devlieger waren de meters en peters van het nationale peloton.

Het intranationaal peloton bestond uit 90 teams. De fietsers van dit peloton fietsten 4 dagen op rij een rit van 250 km en overnachtten elke avond op een andere locatie in België. Zij zamelden minstens 6000 euro startgeld in. Hun uitdagende parcours bevatte verschillende stukken van bekende wielerklassiekers. Vandaag passeerden ze ook in middagstad Aalter en kwamen ze ‘s avonds na vier dagen fietsen weer in Mechelen aan. 

De elfde editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker levert zo het recordbedrag van 6.073.000 euro op voor kankeronderzoek. Sommige teams zamelden meer in dan het verplichte startgeld, waardoor dit bedrag de komende weken nog zal oplopen.  

Sint-Truiden wint Trofee van de Warmste Erehaag 

Tijdens het slotfeest vanavond werd de Trofee van de Warmste Erehaag uitgereikt. Middagsteden Boom, Sint-Truiden, Huizingen en Aalter zetten hun beste beentje voor. Ze werden beoordeeld op sfeer en gezelligheid, aankleding van de erehaag, het warmtegevoel van de erehaag en de opkomst van het publiek. Middagstad Sint-Truiden werd door de jury uitgeroepen tot winnaar.

Hoe zit de 1000 km in elkaar?  

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker is een fietsvierdaagse die gereden wordt tijdens het hemelvaartweekend, dit jaar van donderdag 26 mei tot en met zondag 29 mei. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, dus twee etappes per dag. Elke ochtend fietsen de pelotons vanuit Mechelen naar een middagstad, en in de namiddag fietsen ze terug naar Mechelen. De middagsteden waren dit jaar Boom (26 mei), Sint-Truiden (27 mei), Huizingen (28 mei) en Aalter (29 mei).  

Telkens rijdt één lid van het team een rit. Vormt men een team op z’n eentje, dan rijdt men de acht ritten en dus de volledige 1000 km. Bestaat het team uit meerdere fietsers, dan verdelen zij de etappes onder elkaar. Een team bestaat uit maximum acht fietsers. De fietser kiest om aan te sluiten bij het peloton waarvan de gemiddelde snelheid hem/haar het beste ligt: 24km/u, 27km/u en 30km/u. De sportieve organisatie is in handen van Flanders Classic.  

Samen trappen voor kankeronderzoek  

Met de 1000 km zamelt Kom op tegen Kanker geld in voor kankeronderzoek. De rode draad is dat het om onderzoek gaat dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. Bijvoorbeeld omdat er niet meteen een effect is op de verkoop (zoals bij onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën door het aanpassen van de frequentie en/of intensiteit van de bestraling, waarvoor niet direct nieuwe toestellen nodig zijn). Of bij onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers, waar het aantal patiënten vaak te klein is om commercieel interessant te zijn.  

Volgend jaar opnieuw de 1000 km én een volledig nieuw fietsevenement 

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker vindt volgend jaar opnieuw plaats tijdens het hemelvaartweekend van 18 tot en met 21 mei 2023. Inschrijven kan vanaf 10 juni 2022 op 1000km.be.  

Kom op tegen Kanker lanceerde vanavond ook een gloednieuw fietsevenement: de Col op voor Kom op tegen Kanker. De eerste editie vindt plaats op zaterdag 9 september 2023(!) in Frankrijk op de Col des Saisies. De deelnemers rijden een lus van 33 kilometer. Ze vertrekken op de top van de Col des Saisies en komen daar ook weer aan. De beklimming is 16,5 km lang, met bijna 1000 hoogtemeters en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4 %. Tijdens de klim hebben de fietsers een prachtig zicht op de Mont Blanc. Deelnemers betalen een organisatiekost van 200 euro en zamelen per persoon 2000 euro startgeld in. De opbrengst van de Col op voor Kom op tegen Kanker gaat, zoals bij de andere sportieve events, naar kankeronderzoek. Meer info en inschrijven op decolop.be.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker
Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Kom op tegen Kanker
Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE