De Col op voor Kom op tegen Kanker: nieuw fietsevenement waarbij deelnemers klimmen voor het goede doel

Fietsers zamelen geld in voor kankeronderzoek door de Col des Saisies te beklimmen

Brussel, 22 september 2022 – Kom op tegen Kanker organiseert op zaterdag 9 september 2023 de eerste editie van de Col op: een nieuw fietsevent waarbij de Col des Saisies in Frankrijk beklommen wordt. Met dit evenement wil Kom op tegen Kanker fietsliefhebbers een extra sportieve uitdaging aanbieden in een unieke setting. Onder het motto ‘samen erbovenop’ klimmen de deelnemers ten voordele van kankeronderzoek.

Verbinden door solidariteit

Jaarlijks krijgen meer dan 40.000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Steeds meer mensen overleven de ziekte wel, maar het blijft broodnodig om te investeren in kankeronderzoek. Kom op tegen Kanker organiseert al jaren sportieve uitdagingen, zoals de 100km-run en de 1000 km, om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Solidariteit is het beton onder onze samenleving. Er zijn in Vlaanderen honderdduizenden mensen die zich op vele manieren solidair inzetten. De deelnemers aan de 100km-run, de 1000 km en binnenkort ook de Col op vallen daar zeker onder. De Col op zal in het teken staan van emotie, beleving en samenhorigheid. Het draait dus niet enkel om het fietsen of de fysieke inspanning. Samen solidair zijn met mensen die getroffen zijn door kanker, dat staat centraal!’

Klimmen voor het goede doel

Op 9 september 2023 organiseert Kom op tegen Kanker, in samenwerking met Flanders Classics, de Col op voor de eerste keer. Een fietschallenge waarbij de deelnemers samen hun grenzen verleggen. Onder het motto ‘samen erbovenop’ klimmen ze eensgezind tegen kanker. Bert De Backer, ex-profwielrenner, is de peter van het nieuwe fietsevenement.

Bert De Backer: ‘Klimmen heeft iets speciaals. Het brengt je lichaam en geest in een bepaald ritme. Je bent alleen met je gedachten. Je gaat vooruit, maar je staat stil bij de mensen waarvoor je het echt doet. Bovenkomen na een zware beklimming voelt altijd als een overwinning, ongeacht hoe lang je er over gedaan hebt. Daarom wil ik een warme oproep doen aan heel Vlaanderen om massaal mee te doen aan de Col op. Het wordt ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring. Ik kijk er alvast ongelooflijk hard naar uit.’

De deelnemers en hun supporters kunnen zich van vrijdag 8 september tot en met zondag 10 september 2023 verheugen op drie dagen ambiance in een unieke setting. Wie wil kan op vrijdag terecht bij het informatiepunt waar leuke activiteiten uit de regio te ontdekken vallen, bijv. een stevige wandeling langs het indrukwekkende Balcon du Mont Blanc. Wie graag op eigen houtje gaat fietsen, vindt er ook uitgewerkte fietsroutes. Op vrijdagavond start het event officieel met een pastaparty.

Op zaterdag 9 september volgt het hoofdprogramma: een sportieve uitdaging op een adembenemend parcours. De deelnemers rijden een lus van 35 kilometer, met als uitvalsbasis de top van de Col des Saisies. Ze vertrekken op de top van de berg, 1650 meter boven de zeespiegel. Waarna een afdaling volgt met adembenemend zicht op de Mont Blanc. Na een kort vlak tussenstuk, is het klimmen geblazen. Via de nabijgelegen Montée de Bisanne (12,4 kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van om en bij de 8 %) fietsen de deelnemers terug richting top van de Col des Saisies. Na een ronde hebben de deelnemers zo'n 1000 hoogtemeters overwonnen. Hoe vaak ze het parcours willen of kunnen afleggen, kiezen ze helemaal zelf. Voor wie nog extra kracht in de benen heeft, is er op het parcours de afslag naar Le Signal de Bisanne. 2 kilometer en een pak hoogtemeters verder, met pieken tot 20 %.

Er zijn twee supporterszones voorzien langs het parcours. Deze zijn gemakkelijk bereikbaar met de kabelbaan van het skistation. Ook op het centrale plein van het skioord is er de hele zaterdag allerlei randanimatie voorzien met ’s avonds een spetterend feest.

Wie nog energie over heeft, kan op zondag 10 september opnieuw terecht bij het informatiepunt voor fietsroutes of andere lokale activiteiten.

Opbrengst naar kankeronderzoek

Deelnemers betalen een organisatiekost van 200 euro en zamelen per persoon 2000 euro startgeld in. Dat geld gaat naar kankeronderzoek met een directe meerwaarde voor de patiënt. De deelnemers worden daarbij persoonlijk door Kom op tegen Kanker bijgestaan met tips en tricks.

Wie meer wil weten over de actie of zich al meteen wil inschrijven kan terecht op decolop.be.

Beeldmateriaal


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Contact