339.310 azalea’s verkocht tijdens jubileumeditie Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker

Opbrengst gaat naar steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten

Brussel, 15 september 2019 – De 25ste editie van het Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker kende een succesverkoop. Het voorbije weekend verkochten duizenden vrijwilligers in heel Vlaanderen in totaal 339.310 azalea’s, goed voor een recordopbrengst van 2.375.170 euro. ‘Bedankt aan alle kopers en verkopers die de strijd tegen kanker een warm hart toedragen. Samen maakten we van de jubileumeditie van het Plantjesweekend een succes. De opbrengst gaat naar verschillende steun- en zorginitiatieven voor kankerpatiënten en hun naasten.’

339.310 azalea’s verkocht voor Kom op tegen kanker

Je kon er het voorbije weekend niet naast kijken: de duizenden vrijwilligers voor Kom op tegen Kanker die aan winkels, op markten, aan huis of in bedrijven azalea’s verkochten ten voordele van de strijd tegen kanker. 339 comités kwamen in actie. 339.310 plantjes gingen de deur uit, goed voor 2.375.170 euro. Dat zijn er ongeveer 7000 meer dan vorig jaar. Toen werden tijdens het Plantjesweekend 332.510 azalea’s verkocht.

Opbrengst integraal naar strijd tegen kanker

De opbrengst van het Plantjesweekend gaat naar verschillende steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten. Zo worden er onder andere speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren met kanker. Daarnaast kan Kom op tegen Kanker er de Kankerlijn en meer dan 400 zorgvrijwilligers in ziekenhuizen mee actief houden. Een deel van de opbrengst gaat ook naar de palliatieve zorg, de inloophuizen en de lotgenotengroepen.

Drie gouden tips om de azalea lang mooi te houden

1. Voldoende licht

Azalea’s hebben graag voldoende (indirect) licht. Hoe frisser je ze zet, hoe langer ze bloeien. De plantjes hebben weinig last van centrale verwarming of airconditioning. Al is het nooit een goed idee om planten vlak bij de verwarming te zetten.

2. Geen natte voeten

Geef azalea’s niet te veel water. Voelt de aarde aan als een uitgewrongen dweil? Prima. In de bloei kunnen de plantjes iets meer vocht gebruiken. Toch houden ze nooit van natte voeten. Laat dus geen water staan in het schoteltje onder de pot.

Dompel ze af en toe onder in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is en laat ze daarna goed uitlekken. Daar peppen azalea's van op. De plantjes zijn niet ziektegevoelig. Bemesting is dus overbodig.

3. Stekken is voor professionals

Een azalea zelf vermeerderen, is een lastige klus die je beter overlaat aan professionals. Het lukt alleen in de ideale omstandigheden van licht, temperatuur en plantenvoeding. Bovendien heeft elke soort zijn specifieke behoeften.

Wat is het Plantjesweekend?

Het Plantjesweekend is een actie voor Kom op tegen Kanker. Tijdens het derde weekend van september vind je de azalea's van Kom op tegen Kanker overal waar veel mensen komen en kun je ze bij een van de duizenden vrijwilligers kopen voor zeven euro. De opbrengst van het Plantjesweekend gaat naar steun- en zorgprojecten voor mensen met kanker en hun naasten. Het Plantjesweekend vond dit jaar plaats op 13, 14 en 15 september. Het werd voor het eerst georganiseerd in 1995. Daarmee vierde het dit jaar zijn 25ste jubileumeditie. 22 comités doen al van bij het prille begin mee.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Contact