329.560 azalea’s verkocht tijdens 28e editie Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker

Opbrengst gaat naar steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten

Brussel, 18 september 2022 – Tijdens het 28e Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker werden 329.560 azalea’s verkocht, goed voor een opbrengst van 2.636.480 euro die naar verschillende steun- en zorginitiatieven voor kankerpatiënten gaat. ‘De Vlaming heeft een groot hart. Dat hebben we dit weekend weer mogen ondervinden. Het slechte weer en de energiecrisis konden onze kopers en verkopers niet beletten om er samen een succesverkoop van te maken. Een welgemeende dankjewel aan iedereen die de strijd tegen kanker via onze azalea's steunde.'

329.560 azalea’s voor Kom op tegen Kanker 

Ze waren het voorbije weekend niet te missen: duizenden vrijwilligers voor Kom op tegen Kanker die aan winkels, op markten of aan huis azalea’s verkochten. Ze trotseerden het herfstweer en verkochten samen 329.560 plantjes. Een plantje kostte acht euro. Dat leverde een opbrengst van 2.636.480 euro op. Bijna heel Vlaanderen ging het voorbije weekend de strijd aan tegen kanker. In slechts 20 Vlaamse gemeenten werden geen plantjes verkocht. Vorig jaar waren er dat nog 33. ​ 

Marc Michils: 'De plantjesverkoop leek dit jaar geen gemakkelijke opdracht te worden door het slechte weer en de impact van de stijgende energieprijzen, maar die vrees bleek onterecht. Onze vrijwilligers waren meer dan ooit gebeten om hun plantjes aan de man te brengen en gingen tot het uiterste. Ook de kopers lieten zich niet tegenhouden en kwamen massaal langs aan de azaleakraampjes. Samen zamelden ze een recordbedrag in voor een betere zorg voor kankerpatiënten en hun naasten. Een dikke dankjewel.'

Opbrengst integraal naar steun- en zorginitiatieven 

De opbrengst van het Plantjesweekend gaat naar verschillende steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten. Zo worden er onder andere speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren met kanker. Daarnaast kan Kom op tegen Kanker er de Kankerlijn en meer dan 400 zorgvrijwilligers in ziekenhuizen mee actief houden. Een deel van de opbrengst gaat ook naar de palliatieve zorg, de inloophuizen en de lotgenotengroepen. 

Drie gouden tips om de azalea lang mooi te houden 

1. Voldoende licht 

Azalea’s hebben graag voldoende (indirect) licht. Hoe frisser je ze zet, hoe langer ze bloeien. De plantjes hebben weinig last van centrale verwarming of airconditioning. Al is het nooit een goed idee om planten vlak bij de verwarming te zetten. 

2. Geen natte voeten 

Geef azalea’s niet te veel water. Voelt de aarde aan als een uitgewrongen dweil? Prima. In de bloei kunnen de plantjes iets meer vocht gebruiken. Toch houden ze nooit van natte voeten. Laat dus geen water staan in het schoteltje onder de pot. 

Dompel ze af en toe onder in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is en laat ze daarna goed uitlekken. Daar peppen azalea's van op. De plantjes zijn niet ziektegevoelig. Bemesting is dus overbodig. 

3. Stekken is voor professionals 

Een azalea zelf vermeerderen, is een lastige klus die je beter overlaat aan professionals. Het lukt alleen in de ideale omstandigheden van licht, temperatuur en plantenvoeding. Bovendien heeft elke soort zijn specifieke behoeften. 

Wat is het Plantjesweekend? 

Het Plantjesweekend is een actie voor Kom op tegen Kanker. Tijdens het derde weekend van september vind je de azalea's van Kom op tegen Kanker overal waar veel mensen komen en kun je ze bij een van de duizenden vrijwilligers kopen voor acht euro. De opbrengst van het Plantjesweekend gaat naar steun- en zorgprojecten voor mensen met kanker en hun naasten. Het Plantjesweekend vond dit jaar plaats op 16, 17 en 18 september. Het werd voor het eerst georganiseerd in 1995. Daarmee was het dit jaar de 28e editie. ​ 

Foto's


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Neem contact op met