30 jaar Kom op tegen Kanker: van emotionele kreet tot Vlaanderens grootste vuist van solidariteit

Brussel, 3 april 2019 – Kom op tegen Kanker bestaat 30 jaar. Wat startte als een persoonlijke hartenwens van Kathy Lindekens groeide uit tot een organisatie die dé voortrekker is van de strijd tegen kanker in Vlaanderen. Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker: ‘Een grote dankjewel aan iedereen die ons de voorbije 30 jaar heeft gesteund. Samen maakten we reuzensprongen in de strijd voor meer overlevingskansen en een betere levenskwaliteit. Daar mogen we trots op zijn. Toch roep ik jullie op om mee te blijven springen. Nog steeds een op de drie Vlaamse kankerpatiënten sterft aan de ziekte. Dat is onaanvaardbaar.’

Sinds 1989 groeide Kom op tegen Kanker uit van een onmiddellijk succesvolle inzamelactie tot een van de meest bekende goede doelen in Vlaanderen die het voortouw neemt in de strijd tegen kanker. De organisatie wist het taboe rond ‘die slepende ziekte’ te doorbreken met een revolutionaire naam die kanker recht in de ogen keek en opriep tot militant verzet tegen de dodelijke ziekte. In de beginjaren richtte het verzet zich hoofdzakelijk op het onrecht van kindersterfte. Dankzij de jaarlijkse structurele steun aan kinderoncologie stegen de overlevingskansen van kinderen met kanker. De vijfjaarsoverleving van kinderen met acute lymfatische leukemie bijvoorbeeld steeg spectaculair van ongeveer 10 % in 1960 naar 93,2 % in 2011-2015. Vandaag ligt de focus van Kom op tegen Kanker breder en staan alle kankerpatiënten en -overlevers centraal.

Strijd tegen tabak: David wint stap voor stap van Goliath

België telt jaarlijks 14.000 tabaksdoden. Een op de drie kankers wordt veroorzaakt door tabak. Daarmee is roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Kom op tegen Kanker wil dat minder mensen (mee)roken en ijvert al jaren voor een rookvrij België. Mijlpalen zoals het rookverbod in de horeca en de rookvrije voetbalstadions tonen aan dat Kom op tegen Kanker de tabaksreuzen stap voor stap verslaat. De organisatie zal ook de volgende jaren onverminderd inzetten op de strijd tegen tabak. Met onder andere Generatie Rookvrij streeft Kom op tegen Kanker samen met verschillende partners naar een samenleving waarin ieder kind dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien.

Steun aan baanbrekend biomedisch onderzoek: op een dag zullen we kanker verslaan

Naast het vermijden van kanker blijft ook het bestrijden van de ziekte prioritair. Kom op tegen Kanker besteedt veel aandacht en middelen aan de financiering van baanbrekend biomedisch onderzoek. Zo ging er vorig jaar bijna 16 miljoen euro naar beloftevol Vlaams kankeronderzoek en innoverende zorgprojecten.

Dankzij deze financiering en de inzet van Vlaanderens getalenteerde onderzoekers overleven steeds meer mensen kanker. In België zijn dat er al ruim een kwart miljoen. De betere overlevingskansen zijn een stap in de goede richting, maar investeringen in kankeronderzoek blijven nodig. Hoewel er steeds meer mensen overleven, sterft immers nog steeds een op de drie Vlaamse kankerpatiënten aan de ziekte.

Focus op re-integratie

Kanker heeft een grote impact op het leven van kankerpatiënten en hun naasten. Kom op tegen Kanker zorgt al jaren voor de nodige ondersteuning via onder andere zorgvrijwilligers in de ziekenhuizen, lotgenotengroepen, inloophuizen en aangepaste activiteiten zoals het vakantiekamp voor kinderen met kanker of de ontmoetingsdagen voor jongeren.

De komende jaren ligt de uitdaging in de re-integratie van de steeds groter wordende groep kankeroverlevers. Kankerpatiënten blijven ook na hun behandeling kampen met zware gevolgen als pijn, extreme vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, incontinentie, seksuele problemen, angst en depressieve gevoelens. Deze drempels maken het voor (ex-)kankerpatiënten moeilijk om hun job of leven weer op te pikken. Kom op tegen Kanker wil deze uitdaging aangaan en wil nog sterker opkomen voor het recht op een volwaardige re-integratie in de maatschappij. De organisatie investeert bijvoorbeeld in initiatieven als Entree en Rentree, twee begeleidingstrajecten op maat voor respectievelijk jongvolwassen en volwassen (ex-)kankerpatiënten die vragen hebben rond werk of ondersteuning nodig hebben.

Alles voor en met de patiënt

Bij Kom op tegen Kanker staat de patiënt centraal. (Ex-)patiënten zetelen actief in de bestuursorganen, maar de organisatie gaat nog een stapje verder. Ze laat een patiëntencommissie van (ex-)kankerpatiënten en naasten mee beslissen welk onderzoek of project financiering krijgt. Daarin is Kom op tegen Kanker uniek in België. De samenwerking tussen de experten en patiënten garandeert dat de projecten wetenschappelijk van hoge kwaliteit zijn en zo snel mogelijk een meerwaarde opleveren voor kankerpatiënten.

Daarnaast pleit Kom op tegen Kanker al jaren bij zorginstanties en de overheid voor de rechten van patiënten. Vorige week nog werd het ‘recht om vergeten te worden’ goedgekeurd in het federaal parlement. Kom op tegen Kanker ijverde al lang voor die regeling. De organisatie ging daarvoor verschillende malen langs op het kabinet van minister Kris Peeters en het is na zo'n bezoek dat de minister aankondigde dat hij er werk van ging maken. Kom op tegen Kanker zal blijven opkomen voor patiëntenrechten. Behandelingen en medicatie moeten betaalbaar blijven, want kanker maakt nog te vaak arm. Patiënten hebben daarnaast ook recht op de beste behandeling en zorg, én om te weten waar ze die kunnen krijgen.

Het begon met een hartenwens

Radiopresentatrice Kathy Lindekens verloor haar beide ouders in 1987 aan kanker. Ze voelde zich machteloos. Toen collega Ro Burms haar vroeg om op de radio een hartenwens uit te spreken, kon ze maar aan één ding denken. Het was de tijd van grote benefietacties, zoals Live Aid van Bob Geldof. Ze wou iets gelijkaardigs organiseren voor de strijd tegen kanker. Een twintigtal mensen engageerde zich meteen. De benefietavond in mei 1989 werd een overdonderend succes. Het startschot van Kom op tegen Kanker was gegeven.

Kathy Lindekens: ‘Het is hartverwarmend om te zien dat een organisatie die ontstaan is uit de passie van een handvol vrijwilligers vandaag nog steeds gedragen wordt en kan groeien door diezelfde passie en inzet van zijn vrijwilligers.’
Marc Michils: ‘Er zijn de voorbije 30 jaar reuzensprongen gemaakt om kanker te vermijden, bestrijden en verzachten, maar een wereld zonder kanker is er nog niet. Een op de drie Vlamingen overleeft kanker nog altijd niet. Diegenen die het wel overleven, moeten leren omgaan met de soms zware gevolgen. Ons werk is dus nog niet gedaan. We gaan door tot we geen geliefden meer verliezen aan kanker en dat doen we samen met jullie, want mensen kunnen bergen verzetten.’

Mensen verzetten bergen - Eén en Kom op tegen Kanker bedanken met campagne

Eén en Kom op tegen Kanker lanceren midden april de campagne '30 jaar Kom op tegen Kanker – Mensen verzetten bergen’ om Vlaanderen te bedanken voor de jarenlange steun. Als trouwe partner vanaf het begin brengt de zender kanker ook nu weer onder de aandacht bij het grote publiek. In de week van 22 april wijdt Eén vier speciale programma’s aan de ziekte: een special van De klas met Thomas Vanderveken, een bijzondere aflevering van Zelfde deur, 20 jaar later met Martin Heylen, het mooie A day to remember met Lieve Blancquaert, en een nieuwe aflevering van Buurman, wat doet u nu? waarin Cath Luyten Thuis-actrice Lut Hannes volgt.

www.komoptegenkanker.be/30-jaar-kom-op-tegen-kanker


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

De campagne ’30 jaar Kom op tegen Kanker’ duurt het hele jaar. Er staat nog veel op de agenda, meer informatie hierover volgt later.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom op tegen Kanker

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze doet dat door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen, steun aan wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeïnvloeding en informatie en preventie. Het geld om deze activiteiten op te zetten en te ondersteunen, komt van giften, acties en legaten.

Neem contact op met

Koningsstraat 217, Brussel, 1210 BE

www.komoptegenkanker.be